Grčki premijer traži brzu istragu o ubistvu novinara

Svet 10. apr. 202113:32 > 13:42
Podeli:
Kirijakos Micotakis
Foto: EPA-EFE/Greek Prime Minister's Office / Dimitris Papamitsos / HANDOUT

Premijer Kirijakos Micotakis zatražio je danas ubrzanu istragu o ubistvu novinara, koje su osudili evropski zvaničnici, grčke političke partije i novinarska udruženja.

PROČITAJTE JOŠ:

Micotakis je pozvao danas ministra unutrašnjih poslova Mihalisa Hirsohoidisa na sastanak o ovom pitanju, rečeno je iz okruženja premijera.

Iskusni grčki novinar Jorgos Karaivaz koji je izveštavao o kriminalu ubijen je juče hicima iz vatrenog oružja dok je izlazio iz kola ispred svoje kuće u predgradju Atine. On je radio za privatnu televiziju Star i vodio informacioni sajt bloko-gr.

Prema policijskom izvoru, 52-godišnjeg novinara napala su dva muškarca na motoru i na njega ispalila 17 hitaca, toliko je čaura nadjeno na mestu zločina.

Ubistvo su odmah osudili Evropska komisija i Evropski savet za ljudska prava.

Karaivaz je tokom cele svoje karijere radio za vodeće listove i televizije u zemlji i bio je jedan od najiskusnijih novinara koji je pokrivao kriminal i visoko su ga cenile kolege, naveo je u saopštenju sindikat novinara Esiea.

Prema savezu policije Grčke Karaivaz je imao poseban interes za poboljšanje radnih uslova bezbednsonih snaga i bio je vrlo kritičan prema svakom ko nije poštovao njihove sindikate.

Neki izveštači su zatražilli policijsku zaštitu posle dobijanja pretnji ali Karaivaz nije bio jedan od njih. Ubistvo se dogodilo u vreme kada su grčke vlasti kritikovane zbog davanja suviše velike policijske zaštite spornom televizijskom voditelju.

Jula prošle godine novinar Stefanos Hios preživeo je napad u kome je pogodjen u vrat i u grudi. Istraga o tom slučaju je još u toku. Poslednje ubistvo novinara bilo je pre 11 godina, direktor radija, bloger i istražni novinar Sokratis Djolijas ubijen je 2010, takodje ispred svoje kuće, a ubica nikad nije pronadjen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar