Glavni češki epidemiolog: Česi su dobili koronu na Zrću

Svet 04. avg. 202019:54
Podeli:
Foto:Daniel Cernovsky / CNC / Profimedia

Glavni češki epidemiolog Rastislav Madar kaže da su zabave na hrvatskom ostrvu Pagu, na Zrću, delom izvor zaraze koronavirusom u Češkoj.

Madar je na svom Tviteru nalogu objavio kako je izgledao njegov godišnji odmor u Hrvatskoj.

„Zrće na hrvatskom ostrvu Pagu poznato je mesto za mega plesne partije gde se okupljaju velike mase ljudi iz različitih evropskih država. Da, Česi su tamo bili već u julu, i da, već smo doneli zarazu u neke delove Češke“, napisao je Madar na Tviteru.

„Dakle, partijanje je očito potrebno i tokom pandemije, bez obzira na zdrav razum“, dodao je koordinator epidemiologa u Ministarstvu zdravstva Češke, preneo je portal Index.hr.

Međutim, češki mediji zapazili su lokaciju Madarovog tvita, a to je bila Hrvatska.

Nije im bilo jasno zašto kritikuje Hrvatsku i partijanje u njoj, ako je i sam tamo na letovanju.

Neki korisnici Tvitera nazvali su ga licemerom.

Madar se potom ubrzo oglasio i odbranio.

„To nije nikakva tajna. Rekao sam medijima više puta da ću biti u Hrvatskoj sedam dana. Nije stvar Hrvatske, mogao sam ići u bilo koju drugu zemlju. Sve vreme to naglašavamo. Vlastitim automobilom sam došao u privatni apartman bez kontakta sa drugim ljudima, mnogo je sigurnije od masovnih okupljanja u Češkoj“, rekao je on.

Glavni češki epidemiolog tvrdi da su u Češkoj otkrili šest slučajeva zaraze korona virusom koji su došli iz Hrvatske, upravo sa Zrća.

„Kod tih šest slučajeva nije sigurno jesu li svi uvezeni iz Hrvatske ili je reč o lokalnoj transmisiji, ali de facto mi imamo šest slučajeva iz klastera zvanog Zrće“, rekao je Madar za češki „Seznam zpravi“.

Komentari

Vaš komentar