Fronteks: Situacija s migrantima iz Turske izmakla kontroli

Svet 02. mar. 202011:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Prema tajnom izveštaju Agencije za zaštitu spoljnih granica Evropske unije (Fronteks) iz Turske se očekuju masovne migracije, a situacija je, kako se navodi, toliko izmakla kontroli da se predviđa da izbeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče da ponovno zatvore granicu prema Grčkoj.

Nemački Velt, koji je imao uvid u ovaj tajni Fronteksov izveštaj, piše da je on pripremljen za donositelje političkih odluka u vrhu Evropske unije.

“Biće teško zaustaviti veliki broj ljudi koji su se zaputili prema Evropi”, predviđa se u Fronteksovom izveštaju, uz dodatak da će “sledećih dana pritisak samo rasti”. Situacija je toliko izmakla kontroli da Fronteks predviđa da izbeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče ponovo da zatvore granicu prema grčkoj“, navodi se u izveštaju.

Fronteks ukazuje da “vesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Evropske unije”.

Prve na udaru su, prema tom izveštaju, Grčka i Bugarska pa ne čudi što bugarski premijer Bojko Borisov danas putuje u službenu posetu Turskoj da bi razgovarao s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Di Velt navodi da Fronteks na bugarsko-turskoj granici ima tek 60 službenika.

Kada je reč o Grčkoj, tamošnji premijer Kirijakos Micotakis najavio je da njegova vlada na mesec dana ukida ljudsko pravo na traženje azila.

Fronteks je već ponudio dodatnu pomoć Grčkoj, ali zasad ova agencija i vlada u Atini nisu uspele da se sporazumeju kako bi konkretno ta pomoć trebalo da izgleda.

Micotakis je upozorio migrante da ne pokušavaju ući u zemlju ilegalno jer će biti vraćeni.

Grčka je najavila da će odvraćanje na svojim granicama povećati do maksimuma, a premijer Micotakis se pozvao na članak 78.3 Evropskog ugovora kako bi “osigurao punu pomoć EU-a”.

Prema podacima u UN, na grčko-turskoj granici se trenutno nalazi oko 13.000 izbeglica, koji su noć proveli na otvorenom.

Naročito je dramatično na ostrvu Lezbos, na kojem je preko vikenda došlo do sukoba između lokalnog stanovništva i izbeglica, kojima lokalci nisu dali pristanak. Došlo je i do premlaćivanja novinara i aktivista za ljudska prava.

Grčka je u nedelju rekla da se suočava s ozbiljnom pretnjom dok se hiljade migranata okupljaju na njenim granicama nakon što je Turska odlučila da pusti migrante prema zapadnoj Evropi.

„Turska koordinira i ohrabruje kretanje“, rekao je novinarima portparol grčke vlade Stelios Pecas dodavši da se radi o pretnji nacionalnoj bezbednosti zemlje.

Turska je otvorila svoje granice s Evropom, Grčkom i Bugarskom dajući slobodan prolaz hiljadama izbeglica i migranata.

Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobila njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.

U Turskoj se već nekoliko godina nalazi oko 3,7 milona izbeglica iz Sirije.

U svakom slučaju, citirani Fronteksov izveštaj sugeriše da smo pred reprizom izbegličkog talasa iz 2015. te da Evropska unija ponovno nije do kraja spremna da odgovori na taj izazov, preneo je hrvatski portal Index.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio ranije da je politika grčke vlade da neće puštati migrante na nezakonit način i Hrvatska će im u tome pomoagati svim sredstvia kako bi zaštitila spoljnu granicu EU, konkretno grčku i bugarsku.

Plenković je za HRT najavio i mogućnost aktiviranja vojske na granici.

“Celo vreme govorim da treba rešavati problem na izvorištu krize, to je u ovom slučaju Sirija. Celo vreme na Evropskom vsaetu govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gde smo uložili zajednički šest milijardi evra, da takvu vrstu aranžmana možemo nastaviti. Hrvatsku granicu primarno čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije, razmišljaćemo treba li da im se priključe i jedinice Hrvatske vojske“, rekao je Plenković.