AUKUS kriza: Francuski i američki šefovi diplomatija danas na sastanku

Svet 22. sep. 202109:02 > 09:03
Podeli:
Žan Iv Le Drijan Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Američki i francuski ministri spoljnih poslova Entoni Blinken i Žan-Iv Le Drian mogli bi da "razmene mišljenja" danas u UN, na sastanku sa predstavnicima drugih svetskih sila, ali za sada nije planiran susret u četiri oka o krizi između dve savezničke zemlje.

Dvojica ministara biće zajedno večeras u Njujorku na tradicionalnom sastanku kolegama iz drugih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, rekla je zvaničnica američkog ministarstva spoljnih poslova.

„Svakako će biti u istoj prostoriji (sali Saveta bezbednossti) i razmeniće mišljenja o jednom broju pitanja“, rekla je ona novinarima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona za sada nije najavila bilateralan sastanak na margini zasedanja Generalne skupštine UN ove nedelje u Njujorku, ali nije to definitivno ni izsključila.

Žan-Iv Le Drian u ponedeljak je samo rekao da će naići na državnog sekretara SAD „u hodnicima“ UN.

S druge strane prvobitno predviđen za danas, sastanak Entonija Blinkena i Žan-Iv Le Driana i njihovih britanskih i nemačkih kolega Liz Tras i Hajka Masa, otkazan je.

Američka diplomatkinja je rekla da se radi o pitanju rasporeda, ali više diplomatskih izvora reklo je za Frans pres da je Pariz tražio da se taj sastanak otkaže.

Francuska je ogorčena od kada je predsednik SAD Džozef Bajden sredinom septembra najavio strateški savez sa Australijom i Velikom Britanijom, koji je takođe doveo do toga da je Australija raskinula ogromnog ugovora za nabavku podmornica od Francuske.

Predsednik SAD je pre nekoliko dana zatražio telefonski razgovor sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, koji je rekao, bez preciziranja vremena, da će razgovarati uskoro.

Umesto današnjeg otkazanog sastanka Entoni Blinken imaće bilateralni susret sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom. Borel je u ponedeljak iskazao „solidarnost“ zemalja EU prema Parizu posle ministarskog sastanka 27 zemalja članica EU, održanog na margini Generalne skupštine UN u Njujorku.

BONUS VIDEO Trijumfalna kapija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar