Francuska obalska straža spasila oko 60 migranata u Lamanšu

Svet 19. okt. 202020:18
Podeli:
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Francuska obalska straža spasila je tokom vikenda grupu od oko 60 migranata koji su brodom pokušali da pređu Lamanš do Engleske, saopštila je danas lokalna žandarmerija. Britanske i francuske vlasti često upozoravaju da je Lamanš jedna od najfrekventnijih zona na svetu gde su meteorološki uslovi često teški.

U grupi je bilo 15 žena, 22 muškarca i 21 maloletnik od kojih dve bebe. Migranti su poreklom iz Kuvajta.

Tužilaštvo u Dijepu na severu Francuske otvorilo je istragu pošto je u nedelju uhapšen muškarac osumnjičen da je pomagaonmigrantima da pređu Lamanš.

Prema francuskim vlastima, ove godine je više 6.000 migranata pokušalo da pređe Lamanš.

Uprkos rizicima i velikim sredstvima nadzora poslednjih meseci raste broj pokušaja ilegalnih prelazaka Lamanša između Francuske i Engleske.

Velika Britanija pojačava napore da zaustavi priliv migranata preko Lamanša, dok rastu tenzije s Francuskom oko toga kako kontrolisati povećani broj prelazaka. da je ministarstvo unutrašnjih poslova tražilo pomoć oružanih snaga u rešavanju problema skoka broja migranata koji pokušavaju da dođu u zemlju čamcima.

Ove godine je skoro 4.000 ljudi prešlo Lamanš u malim čamcima jer su toplo vreme i mirne vode doprineli većem broju dolazaka migranata s francuske obale.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar