Fajzer podneo zahtev za hitno odobrenje vakcine u Indiji

Svet 06. dec. 202020:21
Podeli:
Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Američka farmaceutska kompanija Fajzer podnela je zahtev za odobrenje hitne upotrebe svoje vakcine protiv koronavirusa u Indiji, izjavio je danas zvaničnik indijske vlade za zdravstvo V. K. Pol. Indija je prijavila više od 9,57 miliona slučajeva kovid-19, i druga je zemlja po obimu epidemije nakon SAD, sa skoro 140.000 smrtnih slučajeva.

Fajzer, čija je vakcina nedavno odobrena u Britaniji, obratila se indijskim vlastima u subotu i prva je koja je to učinila, rekao je Pol, koji savetuje vladu o pitanjima vezanim za kovid-19, prenosi Rojters.

„Pozdravljamo interesovanje kompanije Fajzer za traženje hitne dozvole u našoj zemlji“, rekao je Pol za NDTV.

Indijskom regulatornom organu za lekove obično treba do 90 dana da donese odluku o takvim aplikacijama, ali odluka o Fajzerovoj vakcini može doći mnogo brže od toga, kazao je Pol.

Indija je prijavila više od 9,57 miliona slučajeva kovid-19, i druga je zemlja po obimu epidemije nakon SAD, sa skoro 140.000 smrtnih slučajeva.

Velika Britanija je prva zemlja koja je odobrila upotrebu “Fajzer-Biontek vakcine protiv koronavirusa a koja je, prema rezultatima ispitivanja, efikasna u 95 odsto slučajeva.

Britanija će u utorak početi vakcinaciju i biće prva zapadna zemlja koja je krenula sa imunizacijom stanovništva protiv virusa korona. Očekuje se da će oko 800.000 doza vakcine biti raspoloživo za korišćenje u utorak, dan koji je britanski ministar zdravlja Met Henkok označio kao “Dan pobede”.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar