Kako je omanula vakcinacija Evropljana

Svet 21. jan. 202107:40 > 07:48
Podeli:
Foto:Nova.rs:EPA/EFE

Birokratija i fokusiranost isključivo na "zapadnjačke" vakcine Fajzera i Moredne i kašnjenje sa nabavkom i naručivanjem potrebnih doza, izazvalo je žestok bes javnosti u Evropi i debakl Evropske unije u naporima da vakciniše svoju populaciju i omogući stanovništvu povratak "u normalu".

Italija je najavila da će preduzeti pravne radnje protiv kompanija Fajzer/Biontek zbog kašnjenja isporuka vakcina protiv koronavirusa. Prve doze Fajzerove vakcine kasnile su još od samog starta – zbog logističkih problema – u Španiji i Belgiji.

Pročitajte još:

Dan „V“ kako je nazvan početak vakcinacije Evropljana krajem prošle godine brzo se pretvorio u propast jer se ispostavilo da Brisel nije na vreme naručio i nagomilao potrebne vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Moderne, a evropskoj agenciji za lekove bile su potrebne nedelje – dragoceno vreme protraćeno u jeku pandemije – kako bi odobrila ove dve vakcine i svo to vreme, države-članice nisu ni počele da naručuju zalihe.

Za razliku od EU, SAD, Britanija, Japan, Izrael počele su sa masovnim gomilanjem zaliha vakcina. Izrael se pozicionira kao neupitni lider na ovom polju sa više od 2,1 miliona građana koji su dosad primili vakcinu. Britanija daje 140 vakcina u minutu i najavljuje upotrebu i francuske „Valneva“ vakcine. Šef nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj Sajmon Stivens rekao je da je više od 3,5 miliona ljudi primilo prvu dozu vakcine i da će tempo vakcinacije biti ubrzan u narednim nedeljama.

„Trenutno vakcinišemo brzinom od oko 140 vakcina u minutu“, rekao je on BBC-u.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Vakcina Oksfordskog univerziteta koju rade u saradnji sa AstraZenekom već je u upotrebi u Britaniji, ali još uvek nije odobrena u Evropskoj uniji (sa kojom se London razišao takođe krajem godine, konačnim dogovorom o Bregzitu). Ruska vakcina „Sputnik V“ i kineski „Sinofarm“ koji se već koriste u Srbiji, Mađarskoj i više drugih država u svetu (plus Kina i Rusija), nisu ni uzete u razmatranje.

Razloga za to ima više – od političkih (neslaganje sa Kinom i Pekingom), preko pokušaja da se na taj način razvije evropska farmaceutska industrija, do inertnosti ogromnog birokratskog aparata EU.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Na sve to, da ironija bude još veća, u belgijskom gradu Purs se proizvodi Fajzerova vakcina ali je vakcinacija Belgijanaca kasnila u poređenju sa ostatkom EU.

Potražnja za vakcinama je tolika da ni Fajzer ni Moderna (koja prvenstveno snabdeva američko tržište) nisu u stanju da isporuče naručene doze na vreme, a situaciju dodatno komplikuje činjenica da je EU naručila premalo svojih vakcina kao i da vakcinacija užasno sporo teče u EU.

Neke države članice žale se na cenu Biontekove vakcine, dok su druge skeptične zbog tehnologije njene izrade (Fajzerove vakcine moraju da se čuvaju na izuzetno niskim temperaturama, što ih čini skupljim i predstavlja logistički košmar zbog nabavke specijalnih kontejnera za isporuku i frižidera za čuvanje).

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

Tu treba uzeti u obzir i snažan antivakserski pokret u EU, naročito u Nemačkoj, Francuskoj i Austriji, gde mnogi veruju da je korona ili budalaština koju su izmislile farmaceutske kompanije kako bi zaradile još novca, tu su i oni koji smatraju da je vakcina nebezbedna jer je brzo razvijena, a ima i onih koji veruju da je virus oslabio i da je vakcina nepotrebna, iako im novi sojevi korone koji su se proširili po celom svetu nikako ne govore u prilog.

Iz sveta i regiona čitajte:

Sve to dovelo je do toga da od masovne vakcinacije Evropljana nema ni „m“. Nemačka je zbog velikog broja zaraženih, najavila uvođenje još strožijih epidemioloških mera i zatvaranje do 14. februara. U Francuskoj, Austriji, Italiji, vakcinacija se sporo kreće, a broj zaraženih je sve veći.

U Britaniji, iako su oni na vreme počeli sa gomilanjem vakcina i prvi u Evropi krenuli sa vakcinacijom i odobrili i upotrebu AstraZenekine vakcine, broj zaraženih i umrlih je na alarmantno visokom nivou, ali na tome Britanci treba da „zahvale“ novom soju virusa, ali i sopstvenoj nedisciplini.

I tako se Evropska unija našla u problemu – zdravstvenom, ali i ekonomskom. Druga doza Fajzerovih vakcina kasni, čime se bukvalno potire efekat vakcinacije jer je za imunizaciju potrebno dobiti dve doze vakcine, stanovništvo kome je obećan brz povratak u normalu sada besni, a pandemija se širi kočeći ekonomiju već žestoko pogođenu virusom.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar