EU produžila sankcije Rusiji za još šest meseci

Svet 17. dec. 202017:43
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Evropska unija produžila je ekonomske sankcije Rusiji za još šest meseci zbog toga što nije ispunila svoje obaveze iz mirovnog sporazuma sa Ukrajinom. Sankcije su uvedene Rusiji 2014. godine, posle pripajanja ukrajinskog Krimskog poluostrva, i vezuju se za poštovanje mirovnog sporazuma iz Minska 2015. godine.

Sankcije se odnose na ruski finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na robu koja može da se koristiti i u civilne i vojne svrhe.

„S obzirom na to da Rusija ne primenjuje sporazum iz Minska u potpunosti, lideri EU jednoglasno su doneli političku odluku da produže ekonomske sankcije Rusiji“ na samitu prošle nedelje, navodi se u saopštenju Saveta EU kojim je formalizovana odluka. Sankcije su produžene do 31. jula 2021. godine.

Ove mere ograničavaju pristup ruskih banaka i kompanija tržištima kapitala u EU, zabranjuju sav uvoz, izvoz ili transfere odbrambene opreme i ograničavaju pristup Rusije nekoj „osetljivoj“ tehnologiji koja se koristi u proizvodnji nafte.

Sankcije su uvedene Rusiji 2014. godine, posle pripajanja ukrajinskog Krimskog poluostrva, i vezuju se za poštovanje mirovnog sporazuma iz Minska 2015. godine.

Više od 14.000 ljudi ubijeno je u sukobu ukrajinske vojske i separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar