Etna ne miruje: Spektakularna erupcija vulkana na Siciliji

Svet 07. Mar. 202118:33
Share:
Foto: EPA-EFE/ORIETTA SCARDINO

Iznad sela na italijanskom ostrvu Sicilija sinoć se podigao spektakularan narandžasti oblak pepela i lave nakon erupcije vulkana Etna. Ovo je 10. velika erupcija Etne od 16. februara kada je ponovo proradio taj najviši i jedan od najaktivnijih evropskih vulkana. Poslednja velika erupcija bila je 1992. godine, međutim one su, tokom prethodnih decenija, retko uzrokovale materijalnu štetu ili povrede ljudi.

Stub dima i pepela izbačen je na visinu od 10.000 metara, a osam okolnih sela zasuto je pepelom i kamenjem, dok se užarena lava slivala niz padine jugoistočnog kratera prema nenaseljenom području, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Italije (INGV), prenosi AP.

U izveštajima se navodi da nije bilo poginulih, povređenih ni ozbiljnije materijalne štete, a u saopštenju INGV se kaže da su vetrovi odneli oblake pepela dalje prema istoku i da su nedugo posle erupcije registrovana nova podrhtavanja tla.

Službe za vanredne situacije saopštile su da prate i čuvaju tri sela najbliža vulkanu Lingvaglosa, Fornaco i Milo.

Etna, visine oko 3.300 metara, jedan je od najaktivnijih vulkana Evrope, sa više desetina erupcija u poslednjih 100 godina.

Poslednja velika erupcija bila je 1992. godine, međutim one su retko uzrokovale štetu ili povrede prethodnih decenija – a zvaničnici veruju da ni ova erupcija neće biti izuzetak.

U prethodnim erupcijama cela sela su bila u opasnosti. Ipak, nekoliko lokalnih zajednica odabrale su da ostanu u podnožju vulkana, poznatom po prirodnoj lepoti i živopisnom pejzažu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment