EP traži hitni fond za pomoć medijima nakon krize

Svet 21. apr. 202019:50
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta ukazao je na neophodnost podrške medijima u prevazilaženju posledica krize COVID19.

U Evropskom parlamentu navode da su medijii i novinarski sektor tokom pandemije ključni za pravovremeno i tačno informisanje javnosti, ali i da se suočavaju sa velikim gubicima, prevenstrveno zbog pada prodaje reklamnog prostora za čak 80 procenata.

„Oni su naša odbrana od lažih vesti i dezinformacija. Istovremeno jako su pogođeni padom prihoda od reklama i činjenicom da im je budućnost neizvesna“, upozoravaju poslanioci EP.

Poslanici Odbora za kulturu i obrazovanje zatražili su od Evropske komisije da osigura da novac iz fondova namenjenih za obnovu ekonomije nakon pandemije korona virusa stigne i do medija kao i do ustanova kulture, pojedinačnih stvralaca i dobrotvornih organizacija.

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da je od Evropske komisije zatraženo da se istraži mogućnost formiranja hitnog fonda za pomoć medijima i novinarskom sektoru.

Parlement navodi da bi se novac za pomoć medijima mogao obezbediti iz fondova za druge programe koje je trenutno nemoguće trošiti zbog pandemije COVID19

„Stvorite hitni fond za medije, namenite strukturne fondove za kulturu i pojačajte garancije za ove sektore“, poručili su evroparlementraci.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar