EMA procenjuje primenu Fajzerove vakcine kod dece

Svet 03. maj. 202118:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je počela procenu zahteva Fajzera i Bionteka da se njihova vakcina primenjuje i na decu od 12 do 15 godina. Rađena je studija u kojoj je učestvovalo 2.000 adolescenata u kojoj se pokazalo da je vakcina bezbedna i efikasna.

Reč je o proširenju odobrenja za korišćenje njihove vakcine, a EMA će obaviti procenu podataka koje su dostavili Fajzer i Biontek po ubrzanom postupku, te se očekuje da će odluku doneti u junu, osim ako ne budu potrebne dodatne informacije, navodi se u saopštenju agencije, prenosi AP.

Fajzer i Biontek potvrdili su u petak da su Evropskoj agenciji za lekove (EMA) podneli zahtev za proširenje primene njihove vakcine protiv koronavirusa na decu starosti od 12 do 15 godina,a ranije ovog meseca podnele su sličan zahtev regulatornom zdravstveom telu u SAD za svoju vakcinu, koja je već odobrena za upotrebu kod ljudi starijih od 16 godina i u Americi i u Evropskoj uniji.

Rađena je studija u kojoj je učestvovalo 2.000 adolescenata u kojoj se pokazalo da je vakcina bezbedna i efikasna.

Decu će nastaviti da nadgledaju još dve godine u cilju dugoročne zaštite i bezbednosti.

Vakcina Fajzera i Bionteka je trenutno odobrena za upotrebu kod starijih od 16 godina.

Većina vakcina protiv koronavirusa koje su odobrile vlasti širom sveta namenjene su odraslima koji su u većem riziku, ali zdravstveni zvaničnici veruju da će vakcinisanje dece svih starosnih grupa biti presudno za zaustavljanje pandemije.

Neka istraživanja su pokazala da starija deca mogu igrati ulogu u širenju virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar