„Džo Bajden me seksualno napastvovao, bila sam razorena“

Svet 08. maj. 202020:27
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Donald Thompson

Džo Bajden, bivši potpresednik SAD i aktuelni kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima, negirao je navode svoje nekadašnje pomoćnice u Senatu, Tare Rid, koja tvrdi da je Bajden seksualno napastvovao 1993. godine.

Bajden je prvi put javno govorio o optužbama za seksualno uznemiravanje za MSNBC, a Tara je ispričala da je odluka da progovori o tome što se desilo bila užasno teška jer je Bajden bio njen šef i zato što joj se dopadalo ono što je on predstavljao tada.

„Kada se seksualni napad dogodio, bila sam razorena. On je godina mog oca. I iz nekog razloga, kada se to dogodilo, zbog svega što mi je rekao, da sam nekako to sama izazvala“, rekla je Rid, piše Tajm.

Ko je Tara Rid i kakve su njene optužbe protiv Bajdena?

Rid sada ima 56 godina, a između 1992. i 1993. je radila kao pomoćnica Džoa Bajdena koji je u to vreme bio senator. Sebe naziva „hardkor demokratom“, i sama je glasala za tim Obama-Bajden, a na Tviteru je i kasnije hvalila Bajdena. Rekla je da tada još uvek nije bila u stanju da se suoči sa onim što joj se dogodilo.

Tara Rid je jedna od osam žena koje su na proleće 2019. godine istupile u javnost sa optužbama da ih je Bajden neprikladno dodirivao, da im je zbog njega bilo neprijatno ili da nije poštovao njihov lični prostor. Ona je ispričala da je i nju dodirivao, kao i da je bila prinuđena da u kancelariji posluži piće jer su se Bajdenu dopadale njene noge.

Ispričala je i da ju je kasnije pribio uza zid, dodirivao je ispod odeće i penetrirao u nju prstima.

Šta je sa dokazima?

Foto:Tanjug/AP Photo/Donald Thompson

Mediji su razgovarali sa Tarinim prijateljima i porodicom koji su potvrdili da je ona u više navrata pričala o tome da se Bajden ponašao „neprikladno“ i da se kasnije nekome poverila da je bila napastvovana dok je radila u Vašingtonu.

Nekoliko medija je u međuvremenu odbilo da prenese njenu priču zato što se delovi nisu poklapali, a kada je Rid ispričala za Njujork tajms da se žalila kod troje Bajdenovih zaposlenih u to vreme da je senator seksualno uznemirava, jedan od njih je izjavio da je se ne seća. Drugi da je ne poznaje. Merijen Bejker, treća zaposlena, rekla je da ne zna ništa o tome.

Nisu pronađeni nikakvi fizički dokazi zasad, niti ima svedoka, a ne postoji ni bilo kakva zvanična dokumentacija o njenoj prijavi. Nijednu drugu ženu koja je govorila o Bajdenovom ponašanju, prema njihovim navodima, on nije seksualno napastvovao na ovaj način.

Šta kaže Bajden?

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bajden je dugo u javnosti ignorisao optužbe i oslanjao se na zvanična saopštenja iz kampanje u kojima su negirani navodi Tare Rid, ali je 1. maja u emisiji Morning Joe rekao da su u pitanju neistine i da se napad nikada nije dogodio.

„Neću da preispitujem njene motive, ali ne znam zašto govori to“, rekao je Bajden i dodao da Rid ima pravo da kaže šta god želi, ali da je važno osvrnuti se na činjenice kako bi se ustanovilo šta je istina.

Gde su mediji?

Pročitaj i:

Mediji jesu sporije reagovali zbog nekonzistentnosti tarinih navoda, ali su Njujork tajms, Vašington Post i AP ubrzo pokrenuli istrage.

Tajm je pozvao na intervju, ali se Rid na kraju nije pojavila. U međuvremenu su se pojavile kritike na njen račun i njena kredibilnost je dovedela u pitanje, ali su njenu priču, piše Tajm, dodatno pojačali republikanci, neki članovi pokreta #MeToo i Sandersove pristalice.

Neke #MeToo aktivistkinje, poput glumice Rouz Mekgovan, glasno su podržale Taru Rid, dok neki izbegavaju da se preterano bave optužbama protiv Bajdena zato što naspram njega stoji Donald Tramp, čovek koga je – zasad, makar – za seksualno uznemiravanje i napad optužilo 17 žena.

Komentari

Vaš komentar