Države bez korone: Smrtonosnom virusu odoleva još samo šest zemalja

Svet 30. avg. 202118:37 > 18:54
Podeli:
Države bez korone, koronavirusa, kornovirus, grafika
Grafika: N1/Bogdan Mijović

Koronavirus zasad nije potvrđen u svega šest od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika.

Poslednja zemlja u kojoj je registrovan smrtonosni virus je Palau, a taj pacifički arhipelag od stotinak ostrva nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Severna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena opakim virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svetskih medicinskih stručnjaka, Severna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 800.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji beleži skoro 125.000 slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izveštaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostale četiri države u kojima nije potvrđen koronavirus nalazi se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih su Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika i zauzima površinu jednaku polovini teritorije opštine Novi Beograd.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Severna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (4): Kiribati, Nauru, Tonga, Tuvalu.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar