Kapetan Kirk leteo do svemira i nazad: Blu Oridžin uspešno sleteo na zemlju

Svet 13. okt. 202116:20 > 17:13
Podeli:
Foto:WBNS 10TV

Letelica kompanije Blu Oridžin, čiji je vlasnik milijarder Džef Bezos, izvršila je uspešan let u svemir sa četvoročlanom civilnom posadom. Glavna zvezda ovog poduhvata je glumac Vilijam Šatner (90), koji je tumačio ulogu kapetana Kirka u seriji "Zvezdane staze".

Kapsula sa četiri člana posade sletela je na zemlju.

Šatner je današnjim letom postao najstarija osoba koja je ikada odletela u svemir. Poletanje je bilo zakazano za 9 sati ujutru po lokalnom vremenu. Prvobitna namera bila je da letelica Blu Oridžina poleti u svemir juče, ali vremenski uslovi to nisu dozvolili.

 

Šatneru će se, na putovanju koje bi trebalo da traje oko 10 minuta, pridružiti bivši inženjer NASA Kris Bošuizen, suosnivač platforme „Medidejta solušens“ za klinička istraživanja Glen de Vries i potpredsednica i inženjer „Blu Oridžina“ Odri Pauers.

Četiri clana posade su juče prošla obuku, a tim celokupne misije završio je procenu spremnosti, kako bi se osiguralo da su „svi sistemi pokrenuti“.

Kompanija Blu Oridžin imala je prilično uspešan debitantski let 20. jula ove godina, kada su Džef Bezos i još tri osobe letele do ivice svemira.

BONUS VIDEO Snimak letenja Džefa Bezosa i njegove ekipe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar