Dodik o susretu Šmita i Stanivukovića: Taj sastanak ništa ne znači

Svet 27. maj. 202216:31
Podeli:
Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da nemački diplomata Kristijan Šmit sastankom sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem nije postao visoki predstavnik, jer Stanivuković nije zvaničnik Republike Srpske, kako ga pokušavaju predstaviti pojedini mediji.

Dodik je rekao da je gradonačelnik samo predstavnik grada i da nije zvaničnik Republike Srpske.

Pročitajte još:

„Ništa ne znači sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke, ali narod treba da zapamti da ima onih koji su spremni da se ponašaju mimo stavova Narodne skupštine Republike Srpske i Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Ako su na ovo spremni, onda su spremni da izdaju zemlju“, naveo je Dodik.

Podsetio je da visokog predstavnika određuju Savet bezbednosti UN i potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, među kojima je Republika Srpska, koja je rekla da visoki predstavnik ne postoji.

"Kako neke druge političke opcije rade, njihov je problem, ali to narod mora da zna", rekao je Dodik i dodao da Šmit uporno traži neku vrstu legitimiteta.

Stanivuković se juče sastao sa Šmitom u Banjaluci i to je bio prvi susret jednog političara iz Republike Srpske sa nemačkim diplomatom.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Stanivuković i Šmit obišli su spomen obeležje "Život" koje je podignuto u znak sećanja na 12 banjalučkih beba.

Iz Srpske su oštro osudili ovaj potez, pitajući Šmita s kojim pravom je imao hrabrosti da stane pred ovo spomen obeležje.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram