Dodik pozvan na saslušanje zbog negiranja genocida u Srebrenici

Svet 19. avg 202121:06
Podeli:
Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pozvalo člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predednika SNSD-a Milorada Dodika na saslušanje i to zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Ovu informaciju je potvrdio sam Dodik tokom današnje posete Mostaru. To je rekao komentarišući to što je načelnik Jablanice Damir Šabanović (SDP) protiv njega podneo krivičnu prijavu zbog neangažovanja helikoptera Oružanih snaga (OS) za gašenje požara. Jablanica je bila među područjima na kojima su pre nekoliko dana bili veliki požari.

„Svi imaju pravo na to. Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas pristiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida. Mi jednostavno ne želimo da imamo strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga. Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o tome odlučivati“, rekao je.

Podsećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Incko je 23. jula, pred završetak mandata, nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici. Na isti dan su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopštili da će formirati predmete protiv svih onih koji krše ovaj zakon.

Za političke stranke iz Republike Srpske ovaj zakon je neprihvatljiv, a upravo je Dodik među najglasnijim političarima iz ovog entiteta koji godinama negira genocid u Srebrenici. S obzirom na to da im je ovaj zakon neprihvatljiv i da je on posledica odluke visokog predstavnika, stranke iz Republike Srpske su se odlučile na bojkot rada državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske je odbila Inckovu odluku i odlučila da zakonski zabrani nazivanje ovog entiteta genocidnim.

BONUS VIDEO: Boni Voks na Sarajevo Film Festivalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar