Danska: Milijarde kruna odštete farmerima za ubijene nerčeve

Svet 26. Jan. 202119:46
Share:
Foto: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Danska će farmerima platiti više od 19 milijardi danskih kruna (2,6 milijardi evra) zbog zatvaranja farmi nakon širenja zaraze koronavirusom. Danska je bila najveći svetski izvoznik krzna od nerca, ali je prošle godine naredila ubijanje svih 15 miliona nerčeva na farmama, nakon što je utvrđeno da neke životinje nose mutiranu varijantu virusa korona. Uzgajanje nerčeva zabranjeno je do 1. januara 2022.

Danska vlada je najavila program podrške proizvođačima nerčeva, koji uključuje naknade za oko 1.000 proizvođača i podršku poslovnim promenama.

Osnovaće se novi fond iz kojeg bi uzgajivačima za ubijanje životinja trebalo da se isplati između 10,9 i 11,9 milijardi kruna odštete, kao i novac za prelazak na druga radna mesta.

Uzgajivači nerca i sa njima povezane kompanije dobiće “dobru priliku da okrenu novi list”, rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Pren nakon potpisivanja sporazuma sa farmerima.

U novembru prošle godine Danska je objavila da je izbrisana mutacija koronavirusa “Klaster 5”, kojim su bili zaraženi nerčevi, a koji su ti krznaši mogli preneti na ljude.

Međutim, priču su od samog početka pratili skandali.

Na početku akcije ubijanja životinja, postavilo se pitanje da li vlada ima pravni osnov za primenu mere van područja na kome je otkriven mutirani soj virusa, što je rezultiralo ostavkom ministra poljoprivrede.

Novi problem pojavio se nakon što su tela ubijenih životinja počela da izviruju iz zemlje jer nisu bila zakopana dovoljno duboko, a pokrenuto je i pitanje mogućeg trovanja tla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment