Danas se održavaju predsednički izbori u Uzbekistanu

Svet 24. okt. 202112:19 > 12:35
Podeli:
Hrvatska lokalni izbori
Pripreme pred lokalne izbore u Hrvatskoj Foto:N1

Uzbekistanci danas glasaju na predsedničkim izborima na kojima se aktuelni predsednik Šavkat Mirzijojev ne suočava sa pravom opozicijom i skoro je siguran da će osvojiti drugi mandat.

Pročitajte još:

Gotovo izvesna pobeda Mirzijojeva omogućiće mu da produbi svoju uspešnu reformsku kampanju i verovatno će dovesti do daljeg otvaranja Uzbekistana za spoljnu trgovinu i investicije, ali uz održavanje centralizovanog političkog sistema.

Ovaj šezdesetčetvorogodisnji lider obnovio je veze i sa Rusijom i sa Zapadom, koje je poljuljao njegov prethodnik Islam Karimov, prvi predsednik Uzbekistana nakon sticanja nezavisnosti.

Mirzijojev je takođe uspeo da stavi pod kontrolu moćne bezbednosne službe i nadgledao je oslobađanje više političkih zatvorenika koji su završili iza rešetaka zbog Karimovljeve nulte tolerancije prema političkim oponentima.

Ipak, u ovoj pretežno muslimanskoj zemlji od 34 miliona stanovnika Mirzijojev nema pravih oponenata s obzirom na to da su četvorica protivkandidata nominovani iz stranaka koje podržavaju predsednika.

BONUS VIDEO: Ne davimo Beograd doneo odluku da učestvuje na izborima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar