Cvijanović: Incko zadao veliki udarac BiH

Svet 23. jul. 202119:30
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je današnja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veliki udarac koji će unazaditi BiH, a koji je pokazao svo licemerstvo međunarodne zajednice.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Veliki udarac BiH stigao je danas uz nametnutu odluku visokog predstavnika za koju cenim, osim što je neadekvatna i neprimerena demorkatskoj logici i funkcionisanju i demoratiji uopšte, smatram i da je nazadna i nešto što BiH može povratiti mnogo, mnogo godina pa čak i dve ili tri decenije unazad“, rekla je Cvijanović u Beogradu nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Ona je dodala da odluka odlazećeg viskog predstavnika ne čini ništa dobro BiH i da je neprihvaljivo da u 21. veku „imate nakoga ko može biti neizabrani stranac koji nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima“.

„Ovo je mnogo mnogo kroaka unazad od onoga dokle smo danas stigli, od suštinskog pravog pomirenja, koje nam treba iako ambasade kažu da je to kroak ka pomirenju. Ovo je veliki raskorak u odnosi na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisajne u jednoj višenacionalnoj zajednici kako što je BiH“, rekala je Cvijanović.

Prema njenim rečima, ovo je početak jedne vrlo teške ere i dodala da zato ima poruku za građane u RS i za instucije RS.

„Mi znamo šta radimo, jačamo RS, našu svest o samim sebi, jačamo veze sa Srbijom trudimo se da budemo realni i da sve naše probleme sagledamo na realan način, ali moram reći da je Incko doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko raspoloženje i okruženje i da dodatno bude neraspoložena prema svojim građanima“, rekla je predsednica RS.

Navela je da razume što se ovo desilo i da zato postoji više razloga.

„Delom zato što je postalo vrlo upitno, sva međunarodna javnost to već zna, ko je to visoki predstavnik, kako se bira, da li su to međunarodne razne prevare ili trikovi i konačno činjenica da smo obelodanili da je reč o visokim predstavnicima koji su delovali iznad mandata a ne po propisanom Dejtonskim sprazumom“, navela je ona.

Kako smatra, Incko je reagovao tako i zbog nervoze nastale kao rezultat rada međunarodne ekspertske grupe koja je radila određene izveštaje.

Incko, kome mandat istice 1. avgusta, danas je doneo odluku da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupstina BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar