„Čuvajte Republiku Srpsku“ rekao je Dragan Čović i razbesneo Hrvate

Svet 02. feb 202215:02
Podeli:
Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

"Vi čuvajte Republiku Srpsku, na tome svi mogu da vam zavide", rekao je lider HDZ-a Dragan Čović u Narodnoj Skupštini Republike Srpske i samo jednom izjavom uspeo da razbesni Hrvate, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u domovini.

Čović je ohrabrio političare iz Republike Srpske da nastave da vode politiku na dosadašnji način i jačaju entitet, ali i da ne dopuste ustavne promene kojima bi se doveo u pitanje koncept BiH kao države tri konstitutivna naroda.

Kako je istakao lider HDZ-a, u Bosni i Hercegovini danas gotovo da ništa ne funkcioniše, naročito ne pravna država. Nema drugog načina, smatra Čović, sem traženja rešenja kroz razgovore, zbog čega je i došao u Banjaluku, što je Bakir Izetbegović odbio da učini.

Foto:Narodna skupstina republike srpske/promo

"Ništa nije nestalo iz '95. i tadašnjih strategija tri konstitutivna naroda", ocenio je Čović, koji je rasprave o izmenama izbornog zakona okarakterisao kao neku vrstu drugog čina Dejtona.

U zaključku, Čović je poručio poslanicima Narodne Skupštine da čuvaju Republiku Srpsku, jer im na njoj svi zavide.

Burne reakcije

"Da sam hrvatski nacionalista, ne znam koga bih pre mogao nazvati veleizdajnikom Hrvata nego Čovića. On zavidi RS-u na etničkom čišćenju Hrvata iz RS. Smeće najgore", napisao je na svom Tviter nalogu novinar portala Indeks Gordan Duhaček.

On je poručio da Čoviću treba zabraniti ulazak u Hrvatsku, kao i da je njegovo izlaganje šokantno.

"Čovićev govor u Banjaluci je kao da je neki srpski političar došao i održao govor na 30-godišnjici postojanja NDH, rekao da je dirnut izraženim emocijama i poručio "Čuvajte Nezavisnu državu Hrvatsku!", ocenio je Duhaček.

Kosor: Jad i beda

Bivša hrvatska premijerka i bivša predsednica HDZ-a Jadranka Kosor samo je jedna u nizu onih koji su osudili poruke koje je Čović uputio s govornice u Banjaluci.

"Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu zavideti, rekao je najveći hrvatski obožavatelj negatora genocida. Zaista, zaista; slobodno može biti sledeći srpski kandidat za Predsedništvo BiH. Kad šefu negatoru dojadi. Jad i beda", napisala je Kosor na Tviteru.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar