Slučaj spaljenih dosijea: Tužilaštvo Crne Gore ispituje sve

Svet 26. jan. 202110:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i u toku je izviđaj povodom navoda prvog čoveka Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Vukšića da su pojedini pripadnici te službe nezakonito prisluškivali i pratili građane, a o potom uništili dokumentaciju o tome.

Pročitajte još:

“Obaveštavam Vas da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet i postupak izviđaja je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, rekla je „Vijestima“ specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Na čelu tog tužilaštva je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Vršilac dužnosti i kandidat za direktora ANB potvrdio je nedavno pisanje „Vijesti“ o spaljivanju materijala koji se odnose na prikupljanje podataka o građanima, bez odluke suda.

„Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju; tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije – spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom“, rekao je  Vukšić nedavno i dodao da se prikupljaju informacije i dokazi koji se odnose i na druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije.

“Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čoveka i građanina”, rekao je Vukšić.

On je dodao da će o svemu obavestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

“Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbednosti i odbrane, u najskorije vreme, kao v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavestiti nadležno skupštinsko radno telo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Vukšić.

On je naknadno naveo da postoje indicije da se određeni broj legitimacija te tajne službe nalazi kod osoba koje nisu njeni zaposleni, zbog čega planiraju izradu novih isprava, ali i oduzimanje oružja ANB-a od strane lica koja za to nemaju uporište u zakonu.

Vukšić je najavio i da će, nakon skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, i javnost upoznati sa imenima onih koji su nezakonito praćeni i prisluškivani.

Sagovornici „Vijesti“ iz nevladinog sektora saopštili su nedavno da očekuju da nadležno državno tužilaštvo, po službenoj dužnosti i bez ičije formalne prijave formira predmet i otvori istragu u tom slučaju.

Šta kaže zakon

Prema zakonu, Agencija može prikupljati podatke od značaja za obavljanje poslova nacionalne bezbednosti korišćenjem javno dostupnih izvora i tražiti pomoć od građana, uz njihovu izričitu saglasnost.

U istom aktu navodi se da su organi državne uprave, organi lokalne samouprave i lokalne uprave i pravna lica koja vode registre i zbirke podataka – obavezni da na pisani zahtev Agencije, ovlašćenom službeniku koji se legitimiše, omoguće pristup podacima neposrednim uvidom…

Ako podatke i informacije nije moguće pribaviti na taj način ili bi prikupljanje tih podataka izazvalo nesrazmjerne teškoće, direktor Agencije, kako piše u Zakonu, izdaje pisani nalog za praćenje i osmatranje, uz korišćenje tehničkih sredstava za dokumentovanje.

“Nalog… sadrži podatke o identitetu lica na koje se ovaj nalog odnosi, a kojima Agencija raspolaže, vrstu tehničkih sredstava koja se koriste, odnosno način dokumentovanja, vreme trajanja, kao i osnovanost razloga za primjenu praćenja i osmatranja”.

Takav nalog, pojašnjava se, direktor Agencije izdaje na osnovu prethodne odluke predsednika Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije koji ga, u skladu sa zakonom, zamenjuje.

“Izuzetno, u slučaju posebne opravdanosti i hitnosti… direktor Agencije može izdati nalog za otpočinjanje primjene tog sredstva i metode, ukoliko bi odlaganje otpočinjanja primjene onemogućilo postizanje svrhe radi koje se predlaže”.

U tom slučaju, piše, direktor Agencije dužan je da odmah po otpočinjanju primjene sredstva, podnese sudiji predlog za donošenje odluke: “Ukoliko predsednik Vrhovnog suda… u roku od 48 časova od otpočinjanja primene sredstva… ne odobri primjenu tog sredstva i metode, Agencija je dužna da obustavi njegovu primjenu, a podatke i dokumenta na kojima su ti podaci zabilježeni – uništi”.

Navodi se da je direktor dužan da zapisnik o uništavanju podataka i dokumenata dostavi predsjedniku Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudiji koji ga zamenjuje.

Iz sveta i regiona čitajte:

EU: Očekujemo brze institucionalne odgovore

Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici, odgovorili su da očekuju brze institucionalne odgovore o navodima o nezakonitim merama nadzora.

“Očekujemo da svi navodi o nezakonitim merama nadzora dobiju brze, kredibilne, nezavisne, transparentne i efikasne institucionalne odgovore od strane nadležnih organa”, navode  iz Delegacije EU.

Čeka se većina za sednicu Odbora

Sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, koji vrši parlamentarni nadzor nad radom ANB, još nije zakazana jer parlamentarna većina nema kvorum za odlučivanje – pošto je član tog tela Filip Adžić (GP URA) podneo ostavku a njegov naslednik još nije izabran.

Administrativni odbor je krajem prošle sednice predložio Miloša Konatara (GP URA) na to mesto, ali to treba da potvrde poslanici na plenarnoj sednici, rečeno je podgoričkom listu.

Inicijativu za sednicu odbora uputio je član iz opozicije Raško Konjević (SDP), a Vukšić je najavio da će izveštaj o tome šta je zatekao u ANB dostaviti Odboru.

Odbor ima 13 članova, od čega sedam iz partija vladajuće koalicije a šest iz opozicije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar