Čovek kog je progutao, pa ispljunuo kit: Bio je totalni mrak

Svet 15. jun. 202113:34 > 15:15
Podeli:
Foto:shutterstock; privatna arhiva

Majkl Pakard, 56-godišnji ronilac i lovac na jastoge iz američkog grada Velflita u saveznoj državi Masačusets kojeg je u petak tokom jednog zarona progutao pa zatim ispljunuo grbavi kit, u nedelju je na internet forumu Redit odgovarao na raznorazna pitanja o tom susretu.

Pročitajte još:

Jednog korisnika zanimala je tekstura kitovog jezika.

„Bio sam u ronilačkom odelu pa ne mogu da kažem, ali usta kita puna su vode“, rekao je 56-godišnjak.

Kako kaže, u ustima kita proveo je 30 do 40 sekundi. Bio je gotovo siguran da će umreti. „Izašao“ je tek kada ga je kit izbacio pomeranjem glave i jezika, ali da nije siguran. Upitan je i da li je bilo šta video.

„Ništa. Bio je totalni mrak“, rekao je 56-godišnjak i rekao da je mogao da se utopi da nije na vreme pronašao svoj regulator za ronjenje.

„U jednom trenutku sam ostao bez regulatora, ali brzo sam ga pronašao“, pojasnio je.

Kit se prišunjao sa leđa 

Pakard je rekao da tokom izranjanja kita nije osetio nikakvu promenu u pritisku, ali da isprva nije ni znao gde se nalazi.

„Mislio sam da je možda morski pas, ali kako nisam osetio zube i kada sam uočio da je prostor veći, shvatio sam da sam u kitu“, pojasnio je.

Ronilac je rekao da mu se kit „prišunjao“ s leđa i da je osetio kako mu se približava.

„Sekundu kasnije, bio sam u njemu“, dodao je.

Veruje da ga je kit slučajno progutao dok je tražio planktonske rakove. Srećom, kit nakon što ga je progutao nije otplivao daleko već da ga je ispljunuo blizu njegovog broda.

„Bio sam senzacija u bolnici“

Pakard kaže da je u bolnici u koju je primljen bio prava senzacija.

„Nakon što sam im rekao da sam zapeo u ustima kita, sve sestre i doktori su došli da me vide i da me pitaju o detaljima. Jedna sestra je došla sa notesom i tražila me da joj kažem brojeve za loto“, dodao je.

Foto.privatna arhiva

U neobičnom susretu sa kitom dobio je manje povrede.

„Boravak u ustima bio je neopisiv. Usta su mu puna vode. Osetio sam kako se stežu mišići usta. Skoro uopšte nisam mogao da se pomeram. Osetio sam kako pokušava da me ispljune. Jako čudan osećaj. Ne mogu ga ni sa čim uporediti“, dodao je i rekao da kit nije pretrpeo nikakve povrede.

Ne planira da menja posao

Pakard je tokom odgovaranja na pitanja rekao da je neposredno pre nego što se sve oko njega smračilo pomislio na svoju suprugu i decu, ali i da ne planira da napusti svoj posao lovca na jastoge.

„Naporan je to i usko specijalizovan posao. Lov pomoću zamki prosečnoj osobi je znatno lakši. Korektno sam plaćen, ali obim posla zavisi od sezone“, dodao je.

Jedno od pitanja je bilo da li je u ustima kita pronašao kojeg jastoga.

„Nažalost, nisam“, rekao je Pakard.

Jedan korisnik ga je pitao da li je kitu nadenuo ime i da li zbog incidenta sam nosi neki novi nadimak.

„Kitu još nisam dao ime, a mene mnogo ljudi sada zove ‘Jona’, što je dosta očigledno“, našalio se Pakard.

Podsetimo, Jona je bio starozavetni prorok, jedan od dvanaestorice malih proroka. Prema legendi, Jona je pozvan da propoveda u asirskoj prestonici Ninivi, smrtnom neprijatelju Izraela. Bežeći od zadatka, ukrcao se na brod, ali su ga mornari bacili u more, gde ga je zbog neposlušnosti Bogu progutala riba. Jona je u utrobi ribe proveo tri dana. Nakon što se pokajao, riba ga je izbacila. Jona je potom otišao u Ninivu i preobratio je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar