CG opozicija mora da ukroti svakog Medojevića

Svet 04. sep. 202021:17 > 21:18
Podeli:
Foto:N1/Yoututbe/Demokratska Crna Gora/EPA-EFE/TOMS KALNINS

Crnogorski mediji preneli su juče intervju koji je lider Pokreta za promene, iz Demokratskog fronta koji je član koalicije "Za budućnost Crne Gore", Nebojša Medojević dao za portal Srbininfo i u kojem je izneo stavove i agendu u suprotnosti sa trenutnim ciljevima i programom koalicije u celini. Pitanje koje su podstakle Medojevićeve reči je, može li ovakav istup da ugrozi homogenost i snagu pozicije, kao i njene napore da formira vlast.

Nebojša Medojević je definitivno izazvao buru kada je pričao o povlačenju priznanja Kosova, a i prethodnih dana imao je nekoliko izjava i poruka na društvenim mrežama koje su najavile potencijalni problem u sastavljanju nove vlade. Ipak, Zdravko Krivokapić, nosilac liste na kojoj je i DF, u emisiji na televiziji Vijesti rekao je da će srediti sve sa Medojevićem.

“Medojević je eksplozivan, pa kad svoju narav suzbije da će svi biti u redu. On je političar koji će znati što je najbolje za građane Crne Gore. On želi da vidi drugačiju Crnu Goru, bolju i prosperitetniju Crnu Goru”, kazao je Krivokapić.

Krivokapiću je očito pošlo za rukom da sa Medojevićem sredi stvari, pošto je lider Pokreta za promene danas izjavio da će “Demokratski front podržati svaku Vladu u kojoj nema DPS”. On je na konferenciji za medije kazao da se nada da će se sa ostatkom opozicije dogovoriti o tipu Vlade.

Medojević je, između ostalog, tokom gostovanja u emisiji Srbininfo naveo da smatra da pitanje Kosova treba da bude prioritet i da treba otvoriti albansko pitanje u Crnoj Gori, da je odluka Vlade Crne Gore da prizna Kosovo bila protiv vitalnih interesa države, da se između Srbije i Crne Gore „maknu granice“, da nije pristalica ekspertske vlade jer „nama ne trebaju zubari ni hirurzi, jer mi nećemo da vadimo zube i jetru“, ali i da će oni koji pristanu na bilo kakav doprinos sa donedavno vladajućom Demokratskom partijom socijalista na čijem se čelu nalazi Milo Đukanović biti linčovani.

O lideru GP URA Dritanu Abazoviću lider PzP-a je rekao da je Abazović bio „jedan od osnivača Pozitivne Crne Gore, iza koje stoji medijski koncern Vijesti, da je on bio uvek protiv njih, da ih je zvao ‘Sorošoidima’, a Abazovića ‘ambasadorskom opozicijom'“.

“Ja sam za to da niko sa strane ne treba da nam diktira politiku. Dritan nema sa kim da menja vlast osim sa nama i Demokratama. On je sigurno izložen udarima UDBE, albanskih nacionalista, islamskih fundamentalista“, kazao je Medojević poručujući da nema kompromisa sa DPS, a ko to bude pokušao, biće linčovan.

Sagovornici Nova.rs ističu da svaka stranka ima pravo na autonomno mišljenje, ali i da se ne očekuje da bilo ko od opozicionih političara bude prepreka u formiranju Vlade.

Formiranje vlade između više stranaka nikad nije jednostavan posao, naročito između tri široke političke koalicije koje su sačinjene od više stranaka, navodi Stevo Muk, politički analitičar i predsednik Instituta „Alternativa“ – sve stranke imaju određena očekivanja, kao što i političari pojedinačno imaju očekivanja.

„Ne očekujem da bilo koji opozicioni političar bude smetnja formiranju nove vlade. Današnje izjave potvrđuju takve ocene. Istorijska pobeda i decenije opozicione borbe obavezuju ih da svaki lični i partijski interes podrede uspehu političke saradnje i formiranju vlade“, rekao je za Nova.rs Muk i dodao da to, sa druge strane, ne znači da će pregovori biti bez izazova i prepreka.

„Očigledno da se mora utvrditi značenje koncepta ekspertske vlade i odnos ekspertskog i političkoj u vladi“, istakao je on.

Foto: Printscreen/YouTube/Crno na bijelo

Pročitaj i:

Sve tri opozicione koalicije su već dogovorile četiri osnovna principa vlasti na kojima će se temeljiti nova ekspertska i nadstranačka vlada, a to su principi ustanovljeni na kompromisu, ističe politički analitičar Cvijetin Milivojević i dodaje da svaka od ovih koalicija ima svoje ideje i programe, ali se oni za vreme trajanja prelazne vlade neće otvarati.

„Sve ono gde ne postoji saglasnost neće biti tema u prelaznoj vladi“, objašnjava Milivojević za Nova.rs i dodaje da Medojevićeva agenda ispred DF-a nije posebna po neslaganju sa agendom drugih stranaka koje čine opozicioni blok.

„Dritan Abazović je i sam rekao da je on protiv toga da Crna Gora bude ‘srpska Sparta ili Velika Albanija’, tu je Bečić koji na srednjoj liniji ima specifične stavove… Na kraju krajeva više od 19 stranaka čini tri opozicione koalicije, a svaka od njih ima sopstveni program. Ipak, nijedan od četiri usaglašena principa nove vlasti ne podrazumeva promenu spoljne politike Crne Gore poput pitanja Kosova i NATO-a“, objašnjava dalje Milivojević.

Razlike koje postoje između stranaka koje čine opozicioni blok, smatra Milivojević, više podgrevaju izvori bliski DPS-u koji žele da na taj način posvađaju lidere opozicionih koalicija pre nego što nova Vlada bude i formirana.

Pročitaj i:

Opoziciju čine tri koalicije, a unutar njih nalaze se pojedinačne stranke, grupe građana i pokreti, i svako od njih zadržava pravo autonomnog stava, ističe naš sagovornik.

Medojević nije predstavnik prosrpskih stranaka u Demokratskom frontu poput onih koje vode Andrija Mandić i Milan Knežević; Medojević je u Demokratskom frontu predstavnik takozvane građanske, srednje opcije. Ipak, iako je za očekivati i da su stavovi prosrpskih stranaka u Demokratskom frontu još radikalniji u tom smislu i da izvesno podrazumevaju povlačenje priznanja Kosova i napuštanje NATO saveza, Milivojević ističe da se dinamika i logika stvari menjaju kada je stranka u poziciji da formira vlast i da je tada – ili bi makar trebalo da bude – spremnija na kompromise.

„Nije lako ni Dritanu Abazoviću da kao Albanac uđe u koaliciju sa prosrpskim strankama jer će njegovi Albanci da mu spočitavaju da nije dobar Albanac i otuda ga je Ferhad Dinoša optužio da – to je strašna rečenica – on ‘više voli Albaniju nego Dritan‘. Pa zar nije logično ako je državljanin Crne Gore i političar u Crnoj Gori da mu je Crna Gora na prvom mestu?“, navodi Milivojević.

Jedna opoziciona lista je prosrpska, druga oko Bečića je neka vrsta centra, treća je građanska, a svejedno su uspeli da nađu tačku spajanja. Pukotine, smatra Milivojević, traži DPS kako bi pojačao pritisak na opozicione liste.

Svaka od stranaka koje čine tri opozicione kolone ima pravo na autonoman stav, ali je mnogo važnija od toga činjenica da su našli najmanji zajednički sadržilac i došli do platforme na kojoj će formirati vlast. S razlogom spoljnopolitička pitanja sada nisu u fokusu jer su Kosovo i NATO u ovom trenutku za građane Crne Gore – periferne teme. Prelazna vlada moraće da se bavi daleko urgentnijim pitanjima.

Komentari

Vaš komentar