Britancima svanulo: Ublažavanje mera počinje 8. marta

Svet 22. feb. 202118:43
Podeli:
Foto: Toby Melville/Pool Photo via AP

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je plan popuštanja strogih zaštitnih mera u četiri faze, počevši od 8. marta, kada će ponovo početi da rade sve škole, do 21. juna, kada bi trebalo da budu ukinuta sva ograničenja, pod uslovom da epidemiološka situacija to dozvoli. Džonson je ipak upozorio da se u ublažavanju mera vlasti neće voditi datumima, već isključivo epidemiološkim uslovima.

Prema Džonsonovom planu, od 8. marta će korisnici staračkih domova moći da primaju posete, ali samo jedne, unapred najavljene osobe, dok će ostali građani moći da se na otvorenom sretnu sa jednom osobom koja ne pripada njihovom domaćinstvu.

Od 29. marta građani će moći da napuštaju svoje kuće i stanove bez ograničenja, ali se i dalje preporučuje da ne putuju iz mesta boravka, a na snazi će biti i zabrana prekookeanskih putovanja. Od toga dana će, takođe, biti dozvoljeno i igranje tenisa i košarke na otvorenom, kao i plivanje u otvorenim bazenima.

Druga faza ublažavanja mera očekuje se ne pre 12. aprila, kada će ponovo proraditi svi maloprodajni objekti, frizerski saloni, biblioteke i muzeji, kao i bašte kafića i restorana, uz ograničenje broja gostiju.

Treći korak Džonsonovog plana trebalo bi da bude sproveden oko 17. maja, kada će biti ukinut najveći broj zabrana koje se odnose na lični kontakt na otvorenom, dok će u zatvorenom i dalje biti dozvoljeno druženje članova najviše dva domaćinstva, odnosno najviše šest ljudi za stolom u ugostiteljskim objektima.

U toj fazi otvaraju se hoteli, ponovo rade teretane i sale za vežbanje u zatvorenom, zatvorene sportske hale će moći delimično da napune tribine, dok će najveći fudbaski stadioni moći da prime do 10.000 gledalaca ili do četvrtine kapaciteta.

„Nećemo se, ipak, voditi datumima, već epidemiološkim uslovima. Ukoliko oni budu povoljni, sve restrikcije biće ukinute najranije 21. juna“, rekao je Džonson.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar