Britanci bruje o Putinovoj „listi za odstrel“ sa šest imena

Svet 23. mar. 202116:28
Podeli:
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

Vladimir Putin je navodno sastavio spisak za ubistva na kojem se nalaze imena šest osoba koje žive u Velikoj Britaniji, prenosi britanski San.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanski mediji već dva dana pišu o tome kako ruski lider navodno planira kampanju atentata nakon pandemije, rekavši kako „nijedan ološ ne može da se sakrije od njih“. Ovo je jednoj od meta javio ruski obaveštajac.

Ruski agenti optuženi su za pokušaj ubistva bivšeg agenta KGB-a, Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. On je navodno otrovan novičokom, a o ovom slučaju koji se dogodio u Solzberiju 2018. godine, svetski mediji su naširoko pisali, prenosi San.

Pisalo se takođe da je Kremlj navodno naredio ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandar Litvinjenka u Londonu, koristeći radioaktivni polonijum 210.

Sada i drugi Rusi koji žive u Velikoj Britaniji – Vladimir Ašurkov, Mihail Hodorkovski, Evgenij Čičvarkin i Boris Karpičkov takođe se nalaze na Putinovoj listi za odstrel, piše Miror.

Takođe su na meti navodno i dugogodišnji prijatelj Kremlja Bil Brovder, državljanin Velike Britaniej rođen u Americi i Kristover Stil, bivši službenik MI6.

Stil je 2017. godine identifikovan kao autor „prljavog dosijea“ koji tvrdi da je Rusija sakupila datoteku kompromitujućih informacija u Donaldu Trampu.

Vladimir Ašurkov (49) je bio primoran da odstupi sa mesta investicionog bankara u Rusiji zbog veza sa Aleksejem Navaljnim.

O navodnom trovanju Navljnog se takođe dosta pisalo. On je bio na lečenju u Nemačkoj, a zbog njega su se širom Rusije održavale demonstracije.

Ašurkov je dobio azil u Britaniji 2015. godine, a za Miror je rekao da se nada su vlasti Velike Britanije, radile na sprečavanju pokušaja ovakvih atentata.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / MANDATORY CREDIT

„Ne sumnjam da su ruske bezbednosne služe sposobne za egezekuciju bilo gde u svetu“, rekao je on.

„U Velikoj Britaniji postoji najmanje 10 neobjašnjivi smrtnih slučajeva. Osećam se sigurnije na ulicama Londona nego u Moskvi, ali ništa ne garantuje potpunu sigurnost“, dodao je on.

Mihail Hodorkovski (57) naftni milijarder iz Sibira koji sada živi u egzilu u Londonu, proveo je osam godina u zatvoru nakon što je optužen za prevaru 2003. godine.

„Ako Putin želi da me ubije, nijedan telohranitelj neće pomći. Ja sam poznati Putinov protivnik“, rekao je on.

Brovder je Putinu postao trn u oku nakon što je pokušao da razotkrije „pljačku“ njegovih investicija u zemlju od strane korupiranih zvaničnika.

„Ovo treba shvatiti vrlo ozbiljno“, rekao je on.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN

„Putin je pokušao da ubije Navaljnog novičokom i bilo ko ko se naće na Putinovoj listi, mora da preduzme mere predostrožnosti. Putina ne ograničavaju nikakve moralne ili geografske granice“, dodao je on.

Boris Karpičkov (62) je takođe bivši špijun koji je pobegao u Britaniju, stigavši tamo 1998. godine sa dva kofera sa tajnama.

Preživeo je dva pokušaja da ga otruju kada je bio u poseti Novom Zelandu.

Kaže da Putinove mete – poput njega samog – žele da njihova imena budu javna, jer je to „jedini način da ostanu u životu“.

„Putinu otežava poricanje odgovornosti ako neko od nas bude ubijen“, rekao je on.

Milijarder Evgeni Čičvarkin (46) obogatio se nakon što je osnovao najveću maloprodaju mobilnih telefona u zemlji i navodno je podigao medicinske račune Navaljnog.

Sada vodi Hedonism Vajns u Londonu i naplaćuje 12.000 funti po flaši.

Stil i Čičvarkin nisu komentarisali ovu navodnu listu za odstrel.

Jedno do šestorice sa spiska infomaciju je poslao ruski obaveštajac.

Ista osoba je navodno upozorila i Skripalja i poručila da je Putin rekao sledeće: „Imamo duge ruke. Nijedan ološ ne može da se sakrije od nas“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar