Blinken: Talibani moraju da „zasluže“ legitimitet

Svet 08. sep. 202120:55
Podeli:
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je talibanima da će nova privremena vlada koju su postavili morati da zaradi "svaki legitimitet, svaku podršku".

Blinken je to rekao posle susreta sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Blinken i Mas su u Ramštajnu zajedno bili domaćini virtuelnog sastanka ministara 20 zemalja, NATO i Evropske unije o krizi u Avganistanu.

Blinken je rekao da će odnos prema vladi i talibanima zavisti od njihovih postupaka.

Talibani su u utorak saopštili sastav nove vlade, a ministarske pozicije dobile su ličnosti koje su se u proteklih 20 godina isticale u borbi protiv SAD i njihovih saveznika.

Mas je ranije, pre susreta sa Blinkenom, izjavio da „najava prelazne vlade bez učestvovanja drugih grupa i jučerašnje nasilje nad ženama demonstrantima i novinarima u Kabul ne ulivaju optimizam“.

Talibani su se vratili na vlast 20 godina pošto ih je koalicija predvođena SAD svrgnula. Međunarodna zajednica od njih očekuje neku promenu u vladavini u odnosu na pre 20 godina, a oni su se obavezali da će poštovati prava žena, čega nije bilo kada su prethodno bili na vlasti.

BONUS VIDEO: Talibani na ulicama Kabula

Komentari

Vaš komentar