Bil Gejts ima još jedno mračno predviđanje

Svet 29. jan. 202112:02 > 12:0516 komentara
Podeli:
Foto:EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Jednom kada ponovo izbije nova pandemija, ona bi mogla da bude mnogo gora od novog koronavirusa, i svet za nju mora da bude spreman, smatra Gejts.

Bil Gejts godinama je upozoravao na mogućnost izbijanja pandemije za koju svet nije spreman i zbog koje bi posledice mogle da budu pogubne. Njegove najave prošle su se godine, nažalost, pretočile u stvarnost te je koronakriza iza sebe ostavila ogroman broj preminulih, zaključane zemlje i uništene ekonomije, a i dalje ne znamo kojim će se smerom pandemija razvijati, iako se nadamo da smo sve bliže njenom kraju.

Zanimljivo je da upravo njega, koji je upozoravao na ovaj scenario, na kraju mnogi smatraju glavnim zlikovcem i krivcem za pandemiju. Bil Gejts od izbijanja zaraze novim koronavirusom često komentariše pandemiju i daje svoja predviđanja o tome kada bi život mogao da se vrati u normalu, ali i šta možemo da očekujemo u budućnosti. U razgovoru za nemačke medije, čije su delove objavili na stranici Entrepreneur, Getjts se ponovo dotakao budućnosti i novih potencijalnih pandemija.

Ova je pandemija loša, ali buduća pandemija mogla bi da bude 10 puta ozbiljnija, rekao je Gejts i ponovo upozorio da trenutno za nekontrolisano širenje nekog takvog ili još opasnijeg virusa nismo spremni. Ipak, on se nada da će se situacija ipak promeniti u narednim godinama, a tome će sigurno doprineti i dalji napredak nauke i tehnologije, pa ćemo, osim epidemioloških znanja koja smo stekli tokom korone, moći da iskoristimo sve prednosti lekova, testiranja, vakcina…

Tako kaže da u slučaju da se pandemija koronavirusa dogodila pre pet godina, tada ne bismo mogli da tako brzo razvijemo vakcina, što dovoljno govori o velikom napretku nauke poslednjih godina. Još je jednom pozvao na poštenu distribuciju vakcina, ali po svemu što možemo da pročitamo poslednjih dana, čini se da svet ide upravo u suprotnom smeru.

Postoje načini, veruje Gejts, da se u budućnosti spreči ili brže zaustavi izbijanje pandemije, a za tako nešto biće neophodno uložiti jako velike svote novca. Potrebno je udvostručiti ulaganja u istraživanje i razvoj, razviti neke potpuno nove tehnologije koje još ne postoje, razvijati postojeće i nove naučne alate, kao i, kako ih je Gejts nazvao – megadijagnostičke platforme s kojima će se brzo i jednostavno testirati do 20 posto svetske populacije nedeljno.

Naravno, prvi korak u tom smeru zaustavljanja nekih budućih pandemija jeste zaustavljanje aktuelne pandemije, pa se nadamo da ćemo što pre moći da se vratimo u život kao pre korone.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar