BiH: Mere Kriznog štaba su neustavne

Svet 23. dec. 202000:31
Podeli:
BiH
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku da mere ograničenog kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava. Mera zabrane kretanja od 23 do pet sati ujutro uvedena je u Federaciji BiH 10. novembra usled porasta broja novozaraženih koronavirusom. Tada je doneta i odluka obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

„U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva“, stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije BiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava, s obzirom na to da je „izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti“.

Mera zabrane kretanja od 23 do pet sati ujutro uvedena je u Federaciji BiH 10. novembra usled porasta broja novozaraženih koronavirusom. Tada je doneta i odluka obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Posle donešenja ovih mera, pojedini sarajevski advokati uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da se preispitaju donete mere, kao i da se do konačne odluke ukinu mere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Oni su odluke Kriznog štaba Federacije BiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski ocenili kao „mešanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar