Bela kuća preti šefu FDA – odobri vakcinu ili si otpušten

Svet 12. dec. 202000:50
Podeli:
Stiven Han, Mark Medouz Foto: EPA-EFE/Alex Edelman / POOL, EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz izvršio je danas pritisak na šefa Uprave za hranu i lekove Stivena Hana da odobri hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Biontek do kraja dana ili će se suočiti sa otkazom, rekla su dva zvaničnika administracije.

Vakcina koju su proizveli Fajzer i njen nemački partner Biontek dobila je juče važnu podršku Savetodavnog odbora Uprave za hranu i lekove za odobrenje po hitnom postupku, a odobrenje FDA, koje se očekuje ovog vikenda, sledeći je korak neophodan da se počne sa vakcinacijom.

Povezane vesti:

Medouz je danas razgovarao telefonom sa Hanom, prema rečima visokog zvaničnika administracije čiji identitet nije saopšten jer nije ovlašćen da daje izjave medijima.

Prema rečima drugog zvaničnika administracije, Medouz je poručio Hanu da mu je posao ugrožen ako odobrenje za hitnu upotebu ne bude doneto pre subote.

„Han je signalizirao da će reći regulatorima da dozvole hitnu upotrebu vakcine“, rekao je zvaničnik.

Han je osporio način na koji je okarakterisan njegov razgovor sa Medouzom.

„Netačno je predstavljen moj telefonski razgovor sa šefom Uprave“, rekao je Han.

Američka uprava za hranu i lekove saopštila je ranije danas da ubrzano radi na izdavanju hitnog odobrenja za upotrebu vakcine protiv Kovida-19 koju su proizvele kompanije Fajzer i Biontek.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar