Bečki novogodišnji koncert bez publike, svi balovi otkazani

Svet 30. dec. 202011:11 > 11:20
Podeli:
Foto:Roman Zach-Kiesling / AFP / Profimedia

Tradicionalni bečki Novogodišnji koncert će biti održan ove godine ali bez publika, a što se tiče sezone balova u austrijskoj prestonici pandemija koronavirusa je za njih bila fatalna.

Pročitajte još:

Bečke institucije bile su među prvima u Evropi koje su se ponovo otvorile početkom juna posle prolećne izolacije zbog koronavirusa. Austrija je želela da sačuva svoje muzičko bogatstvo po kome je poznata, ali od novembra, glavni grad od 1,8 miliona stanovnika je u raznim nivoima izolacije, i u njemu vlada tišina.

Samo jedan koncert, međutim nesumnjivo najsimboličniji od 15.000 koncerata programiranih godišnje pre pandemije, će ipak biti održan u ovoj posebnoj prazničnoj sezoni u eri pandemije.

Novogodišnji koncert posvećen dinastiji Štraus prenosi se u više od 90 zemalja za 50 miliona televizijskih gledalaca. A za one koji imaju privilegiju da mu prisustvuju u pozlaćenoj sali Muzikferajna, izvlači se lutrija početkom godine.

Ovog 1. januara muzičari pod dirigentskom palicom Italijana Rikarda Mutija, će nastupiti pred praznom salom, prvi put od kada je uspostavljeno održavanje koncerta 1939. godine.

Da bi se nadomsetila tišina, posebno uočljiva posle žustre polke, javna televizija ORF prenosiće direktno aplauze gledalaca, 7.000 ljudi će tim putem moći da dele svoje  oduševljenje iz svojih dnevnih soba.

„Otkazivanje bi poslalo užasan signal celom svetu“, rekao je za Frans pres krajem oktobra Danjel Frošauer, direktor Filharmonijskog orkestra u trenutku kada se zbog velikog porasta broja zaraza strahovalo da će se to desiti. On je smatrao da je prosto nezamislivo odreći se tog prestižnog koncerta.

Foršauer se od proleća angažuje da se koncert ne otkaže, čak kod kancelara Sebastijana Kurca. Bečka filharmonija je za Austriju isto što i fudbal za Nemačku, govorio je on.

Isticao je da tokom nekoliko meseci kada su mere bile ukinute u Filharmoniji nikad nisu imali žarište infekcije, da su se redovno testirali i da je publika bila vrlo disciplinovana, nosila maske i držala distancu.

Dok će se bečki novogodišnji koncert održati, to nije moglo da se omogući za 450 balova koji obično razveseljavaju austrijsku zimu od novembra do februara. To je tradicija koja potiče iz XVIII veka kada su balovi iz dvorca Hapsburga prestali da budu rezervisani samo za aristokrate.

Sezona 2019/20 privukla je pola miliona posetilaca, od kojih je 55.000 došlo iz inostranstva, uz prosečne troškove od 290 evra po osobi. To je dakle 150 miliona evra koji su izgubljeni ove godine, rekao je Norbert Ketner, direktor Turističke kancelarije Beča.

Pored tog finansijskog aspekta balovi su simbol bečkog načina slavlja, mešajući nostalgiju za zlatinim dobom austrijske prestonice i vrlo prazničnu atmosferu.

Posle pada broja noćenja u Beču od više od 70 odsto na godišnjem nivou izmedju januara i novembra 2020. Ketner vidi u koncertu Filharmonije pozitivnu poruku da se stavi tačka na užasnu godinu za kulturu, ekonomski pokretač Beča.

On već poziva turiste da se vrate, pominjući da moraju da budu realistični, navodeći da se može očekivati normalizacija oko leta 2021. godine ali da ništa nije garantovano.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar