Bajden: Poslednja stvar koju Putin želi je Hladni rat

Svet 16. jun. 202120:05
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Hladni rat je poslednja stvar koju Putin želi, ocenio je američki predsednik Džozef Bajden nakon sastanka sa liderom Rusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bajden je nakon sastanka održao konferenciju za novinare, na kojoj je poručio da Rusija i Amerika moraju da imaju razumevanja, uprkos brojnim razlikama.

„Mi vodimo dve velike i ponosne svetske sile“, kazao je Bajden. On ističe da njegvi postupci nisu usmereni protiv Rusije, već samo u korist američkog naroda.

„Rekao sam mu da su ljudska prava jedna od najvažnijih stvari na svetu, a mi moramo da reagujemo kad ih bilo koja zemlja krši, pa čak i Rusija“,kaže Bajden o razgovoru sa Putinom.

Posebno je istakao slučaj Alekseja Navaljnog, ali i trenutno stanje medija u Rusiji.

„Zabrinuti smo zbog slučaja Navaljni, to predstavlja je ono za šta se mi zalažemo. Bitna je i sloboda medija u Rusiji, nećemo tolerisati pokušaje da se destabiliše demokratija“.

Američki predsednik kaže da je neophodno uspostaviti pravila za budućnost saradnje ove dve zemlje, kojih će se lideri pridržavati.

Bajden je, kao i Putin, posebnu pžanju posvetio sajber sigurnosti. On je saopštio da je Amerika identifikovala određene sajber infrastrukture koje su „zabranjene“.

Rusija se načelno složila sa stavom da su ovakve aktivnosti neprihvatljive, „ali to mora biti potkrepljeno ponašanjem u praksi“.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar