Austrijska vlada uspostavila fond za „koronavirus krizu“

Svet 14. mar. 202013:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Austrijska vlada donela je odluku o uspostavljanju fonda za "koronavirus krizu" u visini od četiri milijardi evra pomoći privredi, te otkazala planirani budžet nultog deficita.

Kancelar Sebastijan Kurc, na konferenciji za štampu, ocenio je da će, za savladavanje krize izazvane koronavirusom, biti potrebno više od najavljenih četiri milijardi evra, odnosno dalje mere.

„Mi ćemo kao društvo morati sada da život vodimo tako da širenju virusa ne damo priliku. Nadam se na obnovu našeg celog sistema posle Uskrsa“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je važno jedinstvo i da se u životu održe sva preduzeća, a za to je potrebno hitno delovanje.

„O svemu ostalom ćemo diskutovati, kada za to bude vreme“, poručio je Kurc.

Vlada namerava da modifikuje u Zakonu o epidemijama u delu koji se tiče prava na obeštećenje za preduzeća koja su pogođena od gašenja.

Istovremeno, Kurc poručuje da preuzimanje preduzeća od strane države po hitnom postupku nisu predviđena.

„Naravno da je tako nešto moguće prema Zakonu o epidemijama. Tamo gde je to potrebno nećemo prezati od toga da to i učinimo. Ali, trenutno se to pitanje ne postavlja“, rekao je odgovarajući na pitanje da li u Austriji razmišljaju, kao u Nemačkoj da za svaku slučaj nacionalizuju ključne kompanije.

Koliko će savladavanje krize koštati Austriju, ministar finansija Gernot Blimel nije želeo još da procenjuje.

„Koliko će nas to na kraju koštati ne mogu reći bez da mi kažete koliko će da traje i koliko će biti teška kriza“, podvukao je on.

Vicekancelar Verner Kogler kaže da hitne mere pomoći imaju za cilj da se „zadrži krv u krvotoku privrede“.

Aktuelna situacija, prema njegovim rečima, je dramatičnija od finansijske krize.

„Ne radi se o kompromisu, već o sudbini ljudi, njihovim egzistencijama“, naglasio je predsednik Saveza sindikata Austrije Volfgang Kacijan.

Na konferenciji za štampu je ministar finansija Blimel rekao da je, za ovu godinu planirani budžetski suficit, postao prošlost.

„Budžet 2020. sigurno neće biti jedan koji će biti izjednačen“, naglasio je on dodajući da je imati izjednačen budžet uvek važno, ali da su sada zdravlje građana i radna mesta u prvom planu.