Uzbuna u Austriji zbog novog soja korone

Svet 16. jan. 202112:39 > 13:08
Podeli:
Foto:REUTERS/Lisi Niesner

Beč u nedelju odlučuje hoće li se odlučiti za nemačko i češko rešenje i nastaviti "zaključavanje" do duboko u februar, ili od 25. januara uvoditi postupno popuštanje mera. Situaciju otežava širenje nove izuzetno infektivne varijante korone "B.1.1.7".

Pročitajte još:

Posle skoro jedanaest meseci zatvaranja, otkazivanja i ograničavanja koji za rezultat imaju rast nezaposlenosti praktično na ratnom nivou i besprimerno odvikavanje ljudi od socijalnog kontakta, situacija je postala „stvarno komplikovana“, kako je prekjuče rekao austrijski ministar zdravlja Anšober.

Ta izjava ministra zdravlja, verovatno data u kratkom napadu malodušnosti, dobro pokazuje koliko je nova mutacija korone promenila pravila igre ove zime.

„Mutanti prisutni u čitavoj zemlji, jedan definitivno dokazan“, naslovljuje austrijski dlist Prese u subotnjem izveštaju o britanskoj mutaciji „B.1.1.7“ Između redova rečeno: „Britanci su otišli iz EU, ali su ostavili oproštajni poklon koga evropske vlade sada jure po zemlji kao „mutante“.

Stav virusologa koji se ovih dana pojavljuju u nacionalnim medijima je da bi „B.1.1.7“, ako se ne zaustavi, unutar mesec dana podigao brojeve novih infekcija do deset puta.

„Mutant“ nije opasniji u samom toku bolesti i dobro je pokriven svim registrovanim vakcinama do sada. Problem je u tome da je infektivniji od svih varijanti korone koje su se regionalno pojavljivale proteklih godinu dana i globalno ostavile iza sebe dva miliona mrtvih.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner

Komplikacija pred ciljem?

Austrijske vlasti vode ovog vikenda intenzivne razgovore o tome kako odgovoriti na novi epidemijski izazov.

Odluka se očekuje sutra, u nedelju. Za razliku od dosadašnje komunikacije državnog tima za koronavirus sa medijima, kada se unapred i pre službene objave znalo sve, ovog puta niko nema detalje, što samo znači da je i vlada još neodlučna.

Iz razgovora kancelara sa guvernerima devet austrijskih federalnih jedinica je jedino poznato da su se složili kako je sve „vrlo napeto“.

U toku dana u sedištu vlade najavljuje se pres-konferencija naučnog tima, koji bi javnosti saopštio sve detalje o prisustvu „mutanata“ u Austriji.

Jedina popuštanja se mogu očekivati kad su u pitanju trgovine. One bi sve, bez obzira da li je reč o vitalnim ili ne, mogle da budu otvorene krajem ovog meseca, piše austrijski Kurir. Uslov bi bio nošenje maski FFP2 za sve.

Možda bi i neke usluge ponovo bile otvorene od 25. januara, kao frizeri ili kozmetičari. Kultura i gastronomija ostaju zatvorene barem do 22. ebruara, navodi Standard.

Težak dan stoji pred Bečom. Za danas je najavljno više demonstracija protiv vladinih epidemijskih mera, policija očekuje do 30.000 učesnika u centru grada oko sedišta državnih institucija.

Ministar policije Karl Nehamer upozorava na prisustvo „radikalnih grupa“ u masi protivnika antikovid mera.

Foto:ROLAND SCHLAGER / AFP / Profimedia

Antikovid pokret u viziru austrijske bezbednosne službe

Akcije protivnika epidemijskih mera „imaju potencijal za rušenje državnog poretka“, kaže du intervjuu za Kurir šefica Referata za borbu protiv ekstremizma pri BVT (Služba za zaštitu ustavnog poretka, jedina obaveštajna agencija civilnog tipa u Austriji).

Nigde u medijima se ne navodi njeno ime, ali se naglašava da je intervju autorizovan direktno od BVT, što govori u prilog ozbiljnosti situacije.

„Jako sam zabrinuta“, kaže ekspertkinja BVT, dodajući da ne isključuje i terorističke akcije, „možda ne od danas na sutra, ali u skoroj perspektivi“.

Kako je upozorila, dva do tri odsto stanovništva je tehnički dovoljno da bi se zaljuljao poredak u jednoj državi.

„Antikovid pokret je tek krenuo, on je u fazi rasta. Njegove dimenzije su još nejasne, zato što se sastoji od ideološki potpuno nespojivih grupacija – od Kjuanon grupa sa nekoliko stotina članova, preko desnoekstremističkih krugova i levih anarhista, do onih koji ne priznaju centralne vlasti“, navodi ekspertkinja austrijske obaveštajne agencije.

Prema njenim rečima, koristeći kao kamuflažu obične građane koji se „pritisnuti subjektivnim osećajima straha“ suprotstavljaju epidemijskim merama, „sve te različite ideološke grupe sada koriste socijalne mreže za mobilizaciju ka rušenju poretka.

„Te snage se ne smeju potceniti, one su ideološki koktel koji se svakog momenta može izliti kao ozbiljna opstrukcija,“, upozorava neimenovana ekspertkinja.

U intervjuu se spominju uske veze koje antikovid pokret u Austriji održava sa tzv. „Kverdenkerima“ u Nemačkoj.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner

Iz sveta i regiona čitajte:

Poznati na demonstracijama

Ima li politički poznatih učesnika na današnjim demonstracijama antikovid pokreta u centru Beča? Od političkih stranaka su se jedino najavili neki članovi Slobodarske stranke. Najpoznatije ime koje se spominje u medijima je Hajnc Kristijan Štrahe, bivši šef Slobodara, kratko vreme i vicekancelar Austrije.

List Kurir upzorava da će se tek videti da li će njegovo ime privući druge poznate osobe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar