Nasin hladan tuš za Bezosa i Brensona: Niste astronauti

Svet 24. jul. 202118:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BLUE ORIGIN / HANDOUT, BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Mnogo novca može mnogo toga da kupi. Mnogo, ali ne sve. Tako su snovi milijardera Ričarda Brensona i Džefa Bezosa o tome da postanu astronauti raspršeni, jer je Nasa pooštrila definciju tog pojma. Zbog novih pravila Džef Bezos i ser Ričard Brenson ne mogu biti nazvani astronautima iako su ispunili uslov da odlete na visinu od 80 kilometara.

Astronauti moraju da budu deo posade i naprave naučni i doprinos u pogledu bezbednosti svemirskih letova, navodi se, između ostalog, u novim pravilima američke Federalne administracije za avijaciju (FAA).

Ovo su prve promene koje su uvedene u definiciju pojma „astronaut“ od kada je FAA uvela definiciju 2004. godine.

Zbog novih pravila Džef Bezos i ser Ričard Brenson ne mogu biti nazvani astronautima iako su ispunili uslov da odlete na visinu od 80 kilometara.

Uveden je pojam komercijalnog astronauta, koji podrazumeva ispunjavanje samo visinskog uslova, što su oba milijardera postigla.

Izmene su donete u utorak – isti dan kada je najbogatiji čovek sveta Džef Bezos odleteo do ivice svemira na raketi „blu oridžin“. Devet dana pre njega, britanski milijarder Ričard Brenson izveo je isti podvig leteći u raketnom avionu „juniti“ njegove kompanije „Virdžin galaktik“.

Kao komercijalni astronauti, Bezos i Brenson ne mogu da dobiju zvanične ordene od FAA. Oznake za astronaute, koje su im okačene na skafandere posle letova, napravile su njihove kompanije i nisu zvanični ordeni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar