Arapske države podržale produženje embarga na oružje Iranu

Svet 10. avg. 202001:03
Podeli:
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Šest bliskoistočnih arapskih država podeljenih oko katarske krize podržalo je danas produženje embarga Ujedinjenih Nacija na oružje Iranu.

Dva meseca pre isteka tog embarga, Savet za saradnju zemalja Persijskog zaliva naveo je da je poslao pismo Savetu bezbednosti UN u kojem podržava produženje zabrane koja Iran onemogućava da kupuje iz inostranstva oružje kao što su borbeni avioni, tenkovi i ratni brodovi.

Savet za saradnju zemalja Persijskog zaliva, koji čine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar, naveo je da Iran „nije obustavio oružane intervencije u susednim zemljama, direktno i preko organizacija i pokreta naoružanih i obučavanih od Irana“.

Međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i dalje ratuje protiv jemenskih pobunjenika iz pokreta Huti, koji UN, SAD i stručnjaci za naoružanje optužuju da dobija oružje od Irana.

Teheran negira da naoružava jemenske pobunjenike, iako se iransko naoružanje i delovi stalno pojavljuju u Jemenu.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana osudilo je pismo Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva kao „neodgovornu“ izjavu koja služi američkim interesima, prenela je iranska državna televizija.

Iran je danas kritikovao šest arapskih zemalja, navodeći da su „među najvećim kupcima oružja u regionu i na svetu“, čak i u vreme pada ekonomije usled pandemije koronavirusa.

UN su 2010. godine zabranile Iranu da kupuje oružane sisteme iz inostranstva, u vreme tenzija zbog iranskog nuklearnog programa.

To je sprečilo Iran da zameni dotrajalu vojnu opremu, uglavnom kupljenu pre Islamske revolucije u zemlji 1979. godine.

Prema međunarodnom nuklearnom sporazumu Teherana i velikih sila iz 2015. godine, predviđeno je da embargo na oružje Iranu istekne u oktobru.

Šest arapskih zemalja nastupilo je danas jedinstveno prema Iranu, iako su međusobno podeljene oko katarske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 2017. diplomatske veze s Katarom i i fizički ga izolovale iz vazduha, s mora i kopna, zbog navodnog finansiranja terorizma.

Kuvajt je težio da bude posrednik u krizi tokom koje je Katar imao bliže odnose s Iranom, čiji je vazdušni prostor koristio.

(Izvor: Beta)

Komentari

Vaš komentar