Amfilohije u bolnici recituje čuvene Puškinove stihove

Svet 08. okt. 202018:44
Podeli:
Amfilohije Radović Foto:TANJUG / RADE PRELIC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji se već dva dana leči u Kliničkom centru Crne Gore zbog koronavirusa, stabilnog je zdravstvenog stanja što potvrđuje i njegovo recitovanje stihova čuvene Puškinove pesme "Taljige života", objavili su beogradski mediji.

Naime, Amfilohije, koji sa 82 godine spada u visokorizičnu grupu i koji se bori sa koronavirusom, recitovao je danas stihove Puškinove pesme „Taljige života“, u prevodu književnika Milorada Pavića.

Ova pesma prožeta je brojnim metaforama i mislima o ljudskom životu, a govori o sedom kočijašu koji neprekidno kreće i čija se kočija ne zaustavlja.

„Lagnano kola nekad streme, iako vuku teret tih, kočijaš dobri, sedo vreme, ne s’lazeć s boka, tera njih. U kolima sutra, sama, s vozarem goneć konje te, ugodnost, lenost, nas ne slama“,… reči su koje Amfilohije recituje dok leži u bolničkom krevetu.

O dobrom zdravstvenom stanju mitropolita Amfilohija ne govore samo stihovi ruskog pesnika već i današnje saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povezane vesti:

„I ovog jutra iz Kliničkog centra Crne Gore dobijamo dobre informacije. Jutrošnji izveštaj lekarskog tima pokazao da su svi vitalni parametri (temperatura, protok kiseonika, srčani ritam, pritisak…) u granicama normale“, navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Amfilohije se, kako dalje navode, zahvaljuje svima na brizi i ljubavi uz želje i molitve „da Bog uzvrati svojom ljubavlju svima darujući dobro zdravlje i napredak“.

Kako su saopštili iz Kliničkog centra Mitropolit Amfilohije danas nastavlja započeti terapijski tretman i zbog prirode bolesti je pod stalnim lekarskim nadzorom.

Mitropolit je pre dva dana, 6. oktobra, primljen na bolničko lečenje na odeljenje pulmologije Kliničkog centra Crne Gore.

Inače, policija je juče saslušala direktorku cetinjske bolnice Danilo I, Sonju Radojičić i medicinsko osoblje te zdravstvene ustanove koje je sprovodilo procedure nakon prošlonedeljnog pregleda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Nezvanično, “Vijestima” je rečeno da lekari nisu smeli da dozvole da pacijent odbije testiranje ako su simptomi ukazivali da je zaražen virusom.

Kako je prenela TV Vijesti, inspektori navodno proveravaju da li su sve procedure sprovedene u skladu sa merama Instituta za javno zdravlje.

Nakon pregleda, cetinjski lekari saopštili su da Amfilohije ima bronhitis.

Nezvanično, “Vijestima” je rečeno da lekari nisu smeli dopustiti da pacijent odbije testiranje ako su simptomi ukazivali da je zaražen virusom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar