Amerika na nogama: Policajac koji je ubio Flojda na slobodi

Svet 07. okt. 202019:38 > 21:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HENNEPIN COUNTY SHERIFF / HANDOUT

Derek Šovin, bivši policajac iz Mineapolisa, koji se tereti za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, danas je pušten iz zatvora, pošto je, kako piše "Dejli mejl" priložio "nenovčanu" kauciju u iznosu od milion dolara. Ovim su sva četiri policajca koji su optuženi za ubistvo Flojda pušteni na slobodu.

Šovin (44) je dosad bio u zatvoru u Minesoti te se također pojavljivao na sudu na daljinu, osim na poslednjem ročištu tokom kojeg su optuženi on i ostala trojica policajaca, Aleksandar Kueng, Tomas Lejn i Tou Tao, kada se pojavio lično.

On je optužen za ubistvo s predumišljajem, ali i za ubistvo  iz nehata. Preti mu i do 12 godina zatvora. Takođe, tužioci su podigli optužnicu protiv njega i njegove žene za nekoliko utaja poreza i navodno laganje o imovini.

Preostala trojica policajaca upletena u Flojdovu smrt optužena su za pomaganje u ubistvu drugog i trećeg stepena.

 

Suđenje će čekati sa slobode

 

Šovin je platio milion dolara kaucije, a suđenje će čekati sa slobode, ali uz uslovnu kaznu.

To podrazumeva da se ubuduće pojavljuje na ročištima, da ne krši zakon, ne zapošljava se kao telohranitelj ili kao policijski službenik, da preda oružje i municiju za bilo koje oružje za koje ima dozvolu, ne napušta Minesotu i da nema nikakav kontakt sa porodicom Džordža Flojda.

Ovim su sva četiri policajca koja su učestvovala u brutalnom privođenju Džordža Flojda, što je dovelo do njegove smrti, puštena na slobodu.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

 

Kontroverze oko smrti

Inače Šovin je u policiji radio od 2001. Učestvovao je u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu. Sva četiri policajca su razrešena dužnosti i otpuštena, a protiv Šovina je podignuta optužnica za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Prvi izveštaji tvrdili su da Flojd nije umro davljenjem već najverovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u telu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci.

Flojd i policajac Derek Šovin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica. Dodala je da je Šovin bio blagonaklon prema Hispano-amerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim „Afričkim noćima” u klubu sa njim nekoliko puta “razgovarala”.

Foto: Ben Crump Law Firm

Ko je bio Džordž Flojd

Na pitanje ko je bio Džordžb Flojd još uvek nema preterano opširnog odgovora, ali ono što je dosad poznato je da je Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Severnoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gde je kao mladić bio dobar sportista, pre svega u američkom fudbalu i košarci. Pre šest godina doselio se u Minesotu gde je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao „nežnog džina”. Imao je dve kćerke od 6 i 22 godine koje žive u Teksasu.

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mere ograničenog kretanja. 25. Maja 2020. Flojd je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima „pod dejstvom” neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju. Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video snimcima. Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Šovin.

neredi u Mineapolisu
Trenutak kada policajac gazi Flojda; Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

 

Podsetimo, Šovin je krajem maja ove godine tokom privođenja skoro devet minuta klečao na Flojdovom vratu dok je ovaj molio da ga pusti i govorio da ne može da diše.

Rezulati obdukcije su pokazali da je Džordž Flojd (46) preminuo od posledica gušenja. Šovin je optužen za ubistvo Afroamerikanca.

Zbog toga su širom Sjedinjenih Američkih Država izbili višemesečni protesti u kojima je povređeno na desetine policajaca i demonstranata, a talas nasilja se preneo širom SAD.

Komentari

Vaš komentar