Podeli
Foto: Twitter/StanceGrounded

Na novom snimku ubistva nenaoružanog Afroamerikanca u Atlanti vidi se da je on pogođen hicem u leđa, što je dodatno razjarilo demonstrante i borce za prava Afroamerikanaca. Na snimku nadzorne kamere vidi se kako Rajšard Bruks beži od policije, a u trenutku kada ga je policajac pogodio, Bruks mu je bio okrenut leđima.

Policajac koji je ubio Rejšarda Bruksa (27) dobio je otkaz, a novo ubistvo Afroamerikanca je izazvalo proteste u Atlanti. Iako je šefica policije podnela ostavku, u središtu pažnje je činjenica da ni ovog puta niko od odgovornih nije uhapšen.Incident se dogodio usred velikih tenzija u američkom društvu posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu tokom policijskog privođenja i neizbežna su poređenja ne samo ova dva slučaja, već i svih ostalih u kojima su nenaoružani Afroamerikanci bili žrtve policijske brutalnosti.

Novi slučaj preti da do kraja zapali Ameriku koju već duboko potresaju rasni sukobi i nemiri.

Na Tviteru su objavljene njegove i fotografije njegove porodice. Njegova porodica je navela da je on u subotu proslavljao osmi rođendan svoje ćerke.

“Šta je njegov zločin? To što je zaspao na parkingu ispred restorana Vendis?”, naveli su oni u saopštenju.

Policijska uprava Atlante objavila je imena i fotografije policijskih službenika umešanih u ubistvo Bruksa, a reč je o policajcima Garetu Rolfu i Devinu Bronsanu. Iz policije je saopšteno da je Rolf, koji je počinio ubistvo, dobio otkaz, dok je Bronsan postavljen na administrativne dužnosti.

Bruks je prijavljen jer je spavao u automobilu na parkingu ispred restorana, pa je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju. Policija je pozvana oko 22:30 sati. Prema zvaničnom izveštaju, mladić je odbijao da se testira na alkohol, ali su policajci ipak utvrdili da je pod dejstvom alkohola.

Prilikom hapšenja došlo je do guranja i Bruks je od jednog od policajaca zgrabio elektrošoker, a potom je upucan u leđa. Bruks je prebačen u bolnicu, ali preminuo je nakon operacije. Video koji je snimio slučajni prolaznik pokazuje Bruksa kako se bori sa dvojicom policajaca na zemlji ispred restorana pre nego što se oslobodio i pretrčao parking sa, čini se, policijskim elektrošokerom u ruci.

Drugi video snimak sa nadzornih kamera iz restorana pokazuje kako se Bruks okrenuo dok je trča i verovatno ciljao elektrošokerom prema policajcima pre nego što je jedan od njih ispalio hitac iz pištolja i Bruks pao na zemlju.

Nezadovoljni demonstranti su blokirali glavni auto-put ka Atlanti i zapalili restoran gde je Bruks ubijen.

“On nije imao oružje kod sebe, nikoga nije povredio a ubijen je, hladnokrvno”, navela je jedna od demonstrantkinja u Atlanti.

Muškarac koji je protestovao u Atlanti rekao je da je policijska brutalnost je simptomatična, a da je rasizam kao virus koji se sistemski širi.

“Želim zadovoljenje pravde i to radim već 15 godina. Ipak, ne znam više šta je pravda: da li je to da se ubica uhapsi, neko otpusti među kojima i šef policije. Znam da ono što se sada događa u američkom društvu nije pravda”, rekao je Kris Stjuart, advokat porodice Bruks.

Komentari

Vaš komentar