Kako je Amazon postao utočište teoretičara zavere

Svet 29. dec. 202022:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Onlajn trgovinski gigant postao je stecište QAnon teoretičara zavere, antivaksera i antimaskera.

Pročitajte još:

Amazon profitira od dezinformacija povezanih sa lažima o koronavirusu i QAnon teoretičarima zavere, pokazala je Politikova analiza stotina knjiga prodatih preko ovog trgovinskog lanca.

Na evropskom i američkom sajtu Amazona postoji više od 80 knjiga koje tvrde da je postojeća pandemija prevara, da su vakcine štetne a zatvaranja beskorisna, a sam Amazon svojim algoritmima podstiče ljude da kupuju takve knjige.

Na sajtu Amazona moguće je naći gotovo 100 knjiga – i to na više jezika – povezanih sa QAnon pokretom i nepotvrđenim tvrdnjama da takozvana duboka država podriva odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ti naslovi često su praćeni hiljadama pozitivnih kritika i prikaza gde kupci hvale teoretičare zavere koji smatraju da Bil Gejts, Angela Merkel i drugi lideri koriste pandemiju kako bi ukinuli ljudska prava i slobode.

Mediji poput Fejsbuka ili JuTjuba zabranili su QAnonov sadržaj na svojim mrežama delom i zbog nasilja koje njihove pristalice čine u stvarnom svetu. Ove platforme takođe su pojačale borbu protiv dezinformacija o kovidu a Fejsbuk je zabranio angtivakserske reklame i drugi sumnjivi sadržaj.

Na Amazonu, međutim, mnoge QAnon knjige i izdanja o koronavirusu su samizdat ili ih objavljuju male izdavačke kuće koje potom Amazon preštampava i prodaje preko svoje prodajne plaftorme. E gigant obično uzima trećinu zarade, dok prilikom prodaje „tradicionalnih“ knjiga, ubira svega 15 posto profita.

Politiko nije uspeo da utvrdi koliko je novca američki tek gigant zaradio prodajom ovih knjiga. Mnoge sporne knjige, uključujući „Vakcine su opasne – i ne funkcionišu“ Vernona Kolemana, poznatog antivaksera, su bestseleri na više kategorija na Amazonu.

„Amazon dozvoljava tim ljudima da promovišu teorije zavere“, kaže Kjaran O’Konor istraživač Instituta za strateški dijalog koji prati ekstremistički materijal na netu. I „nudi onlajn influenserima infrastrukturu da monetizuju svoj sadržaj i materijal koji je direktno povezan sa dezinformacijama“.

U odgovoru na ove komentare, Amazon je saopštio da nudi svojim mušterimama naslove koji pokrivaju čitav dijapazon tema i da su njihovi naslovi u skladu sa dozvoljenim sadržajem. Amazon navodi i da na svojoj platformi ne prodaju piratske sadržaje, ali da nemaju nikakva pravila koja su specijalno usmrenena na teoretičare zavera i one koji šire dezinformacije. Kompanija je takođe navela da je proteklih meseci sa svojih platformi uklonila nekoliko knjiga o teorijama zavere i QAnonu.

Promene

Veći deo 2020. pažnja je bila usmerena na to kako su najveće društvene mreže – Fejsbuk, Gugl, Tviter – postale stecišta dezinformacija vezanih za kovid 19 i QAnon. Ali kako su ove platforme preduzele korake kako bi uklonile takav materijal, onlajn korisnici sada su preusmerili svoj fokus na manje politizovane delove neta kako bi širili svoje teorije zavere, kažu eksperti.

Problem je što taj sadržaj, koliko god smetao nekim ljudima, ne krši nikakve zakone a kompanije su te koje same odlučuju da li je nešto u skladu sa njihovom politikom ili ne.

To je razlog, kažu eksperti,zašto su Spotifaj, Saundklaud i drugi audio striming službe registrovale porast „konspirativnih“ podkasta. Grupe koje su do skora postojale samo u sivoj zoni tržišta, iskoristile su zatvaranja i okretanje kupaca e-trgovini kako bi svoj uticaj širili preko Amazona, Telegram aplikacije i drugih kanala koje vole beli nacionalisti i ekstremisti.

„Mnogo toga postoji jer platforme nisu do sada imale potrebu da razmišljaju“ o teorijama zavere, rekao je Džonatan Brajt, istražival Oksfordskog instituta. „Đubre od sadržaja uvek će biti dostupno u najmanje regulisanim delovima interneta“, dodao je on.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kako bi utvrdio koliko su široko rasprostranjene dezinformacije na Amazonu, Politiko je radio sa King koledžom iz Londona i Amsterdamskim univerzitetom čiji su saradnici krenuli sa 16 najrasprostranjenijih knjiga o QAnonu i koronavirusu i oslanjajući se na preporuke Amazona, sastavili su listu od preko 100 knjiga povezanih sa ovim teorijama zavere.

„Amazonov ekosistem je čak i pre kovida 19 bio bogata riznica literature koja je predominantno bila desničarska“, kaže Mark Tuters, profesor na Univerzitetu u Amsterdamu. „Desničarski izdavači koriste Amazon kako bi stigli do našire publike“, dodao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

Dezinformacije na svakom koraku

A dezinformacije nije teško naći na Amazonu.

Ukoliko ukucate QAnon ili COVID-19, Amazon će vam izlistati nalove poput „Prevara: Kovid 19 agenda“ i „QAnon: Buđenje kreće“.

žMnoge knjige napisali su uticajni onlajn influenseri poput Aleksa Berensona koga je Amazon prvo odbio da bi ga potom stavio među svoje autore kada su njegove knjige postali bestseleri.

Većina materijala koji se može naći na Amazonu „pliva“ u sivoj zoni, ali za razliku od drugih platformi koje su pokušale makar da smanje širenje teorija zavere, Amazon aktivno promoviše ove naslove potencijalnim mušterijama.

Na američkom Amazonu, QAnonov influenser Dejv Hejs objavio je niz e-knjiga o pokretu, prikupivši hiljade pozitivnih prikaza uprkos tome što je većina njegovih teorija dokazano netačna. Gotovo nijednu teoriju ne prati upozorenje kao što je slučaj na drugim društvenim mrežama.

„Korona je samo dodatno odvojila ljude od proverenih institucija a sada traže informacije koje samo potvrđuju njihova ubeđenja“, kaže Kler Vardl, osnivač FrstDraft neprofitne organizacije koja sarađuje sa medijima u borbi protiv širenja dezinformacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar