„Ako generalni sekretar UN-a dopusti Komšiću obraćanje, doprineće raspadu BiH“

Svet 20. sep. 202115:06
Podeli:
Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas pres konferenciju na kojoj je govorio o odlasku člana Predsedništva Željka Komšića na 76. sednicu Generalne skupštine UN-a te je rekao kako Komšić za ovu odluku nije dobio saglasnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodik je naglasio kako je Komšić privatizovao funkciju te da se radilo o ozbiljnom političaru, on je trebao reći kako na sednicu Generalne skupštine dolazi individualno, a ne kao član Predsedništva.

„Da se radilo o ozbiljnom političaru, onda bi jasno naglasio da tamo odlazi individualno. Ja sam 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN-a da nema zajedničke odluke Predsedništva i to smo dostavili svim članicama. U pismu sam sve upoznao o detaljima te naglasio da bilo ko ko dođe tamo, samovoljno dolazi bez odluke Predsedništva BiH“, rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Član Predsedništva BiH je poručio da ako generalni sekretar UN-a dozvoli Komšiću obraćanje, onda će on doprineti raspadu BiH.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

„Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. Generalni sekretar ignoriše Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu. Predsedništvo BiH odluke donosi konsenzusom. Ovo je pitanje bilo na prethodnoj sednici i nije dobilo saglasnost. Komšić nije našao za shodno da stavi pitanje na drugu sednicu, već je otišao bez odluke, smatrajući da neće biti konsenzusa. Ovde se radi o sistematskom kršenju odredbi koje govore o načinu postupanja kolektivnog organa“, pojašnjava Dodik.

Ističe kako je generalni sekretar UN-a s ovim potezom zabio još jedan ekser u kovčeg BiH.

„On je tako zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH, jer je dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojeđena svojom pozicijom. Tamo nema BiH, tamo postoji samo Željko Komšić nedefinisan i neartikuliran kakav je i inače“, ističe Dodik.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Šmit nije visoki predstavnik“

Tokom konferencije za medije Dodik se osvrnuo i na današnju sednicu Parlamenta BiH te je pozdravio odluku o neučestvovanju u radu predstavnika iz RS-a.

„Želim da pozdravim manifestaciju jedinstva. Radi se o poštovanju odluka NSRS-a i nije reč o bilo kakvoj blokadi. Naša je odluka da li ćemo odlučivati ili nećemo o nečemu“, rekao je Dodik.

Nakon toga ponovo se osvrnuo na pitanje legitimiteta Kristijana Šmita te je poručio kako stranci „foliraju“ da je Šmit visoki predstavnik.

Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Govori da je njega izabrao PIC, to nije tačno. PIC odlučuje konsenzusom, a Rusija nije glasala. Jedina procedura odnosi se na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, gde piše da visokog predstavnika biraju potpisnice sporazuma, a da ga potvrđuje Savet bezbednosti UN-a. Nama prodaju priču da je neformalno telo imenovalo nekoga ko se zove visokim predstavnikom za kojeg neki imaju simpatije. Što se tiče RS-a, nemamo nameru da prihvatimo bilo kakvu nadležnost i smatramo da BiH nema visokog predstavnika“, pojašnjava Dodik.

Ističe kako nigde ne piše da se visoki predstavnik treba baviti pitanjem evropskih integracija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar