Advokati Navaljnog prekinuli sa radom, blokiran im sajt

Svet 18. jul. 202121:52
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Udruženje advokata za ljudska prava koji su povezani sa grupom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog prekinuli su danas sa radom, kako bi zaštitili svoj tim, nakon što su im moskovske vlasti blokirale sajt zbog zahteva tužilaštva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ruske vlasti su otpočele akciju uoči septembarskih parlamentarnih izbora kako bi ograničile rad opozicionih grupe i nezavisnih medija, za koje vlasti kažu da su neprijateljski i da imaju podršku iz inostranstva.

Udruženje advokata Komanda 29 (Tim 29) vodi Ivan Pavlov, koji je branio grupu Navaljnog.

Pavlov je pod istragom od aprila, kada ga je Rusija optužila da je otkrio poverljive podatke jednog od klijenata.

„Kancelarija generalnog tužioca povezuje Komandu 29 sa češkom NVO Společnost Svobodi Informacije, koja je stavljena na listu nepoželjnih organizacija u Rusiji“, navodi se u saopštenju Udruženja advokata.

Komanda 29 se negira te optužbe i tvrdi da nema nikakve veze sa češkom NVO, uz pojašnjenje da bi njihovi advokati bili spremni da se suoče sa optužbom, ali da sada ne mogu da ignorišu aktuelnu situaciju sa bezbednosnim snagama.

„Sledeći korak u napadu na nas bi mogla da bude krivična prijava, kako za članove Komande 29, tako i za njene pristalice“, dodaje se.

Iz kancelarije generalnog tužioca nije stigao odgovor na Rojtersov zahtev za komentar.

Saveznici Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu, već su suspendovali rad svojih grupa, kako bi zaštitili pristalice, a čime su predupredili vlasti koje su kasnije dobile zakonsko ovlašćenje da mogu da hapse aktiviste i da im zamrznu bankovne račune ukoliko nastave sa aktivnostima, ocenjuje novinska agencija.

Navaljni i njegovi saradnici su pokrenuli brojne istrage povodom korupcije na visokom nivou.

Kremlj odgovara da su u pitanju maliciozne namere kao deo stranog mešanja, a s ciljem destabilizacije država.

BONUS VIDEO Šteta od poplava u Nemačkoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar