Abazović: Novinarkin sin potvrdio da istraga vodi do Mila

Svet 09. avg. 202015:49
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Gradjanski pokret URA

Intervju Metjua Karuane Galicije, sina novinarke ubijene na Malti pre skoro tri godine, potvrđuje navode da istraga vodi do predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i visokog funkcionera DPS Branimira Gvozdenovića, smatraju iz crnogorske koalicije “Crno na bijelo”.

Kako prenose „Vijesti“, članovi ove koalicije ukazuju da se svakim danom potvrđuju navodi koje su izneli na dve konfenrencije za novinare, kada su optužili vrh državne vlasti da je direktno uključen u koruptivne radnje koje su se desile kroz taj projekat, te pokazali ugovore kako su firme sa Sejšela i iz Dubaija preuzele posao u Crnoj Gori.

„Možura je trenutno jedna od najvećih korupcionaških afera koja trese EU. Jedino kroz opsežnu međunarodnu istragu možemo doći do istine. U ovoj prevari, koju plaćaju građani Crne Gore kroz račune za struju, umreženi su brojni funkcioneri iz više država. Međutim, ono što je definitivno omogućilo takvu brutalnu korupciju je odluka Vlade Crne Gore da ustupi stotinu miliona eura subvencija vlasnicima projekta. Bez toga, Možura nikoga ne bi ni interesovala“, objasnili su u koaliciji Crno na bijelo.

Predsednik URA Dritan Abazović ranije je saopštio da je ubistvo novinarke sa Malte Dafne Karuane Galicije direktno povezano sa aferom Možura, te da su građani kroz račune za struju platili korupciju, a verovatno i njeno ubistvo, šta je izazvalo burnu reakciju Ministarstva ekonomije.

„Danas smo imali priliku da čujemo od sina ubijene novinarke da je ona istraživala poslovne veze Đukanovića i bivšeg premijera Malte. Pitamo javno ministarku Sekulić da kaže da li su istinite tvrdnje sina ubijene novinarke ili kao što je to ranije Ministarstvo ekonomije pripisalo nama, čak i on „manipuliše“ sa smrću svoje majke“, ukazuju u koaliciji Crno na bijelo.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Oni su ponovo pozvali ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da podnese ostavku jer je, kako navode, „njeno ministatvo svjesno sakrilo firme koje su uključene u ovaj korupcionaški projekat, a glavnog Specijalnog tužioca (SDT) da se konačno pomakne sa mesta i počne istragu koja po svemu sudeći vodi do Đukanovića, ali i Branimira Gvozdenovića“.

„Đukanovic je, dok je bio premijer Crne Gore, ugovarao ovaj po građane izuzetno štetni posao, a upravo Gvozdenović ga je tehnički realizovao. Bilo bi dobro da Gvozdenovic objasni, zbog čega je u periodu pripremanja projekta na desetine puta putovao u Maltu i kako je moguće da ovaj projekat od koga građani imaju samo štete, zasluživao toliko njegove pažnje“, objašnjavaju u koaliciji Crno na bijelo.

Iz ove koalicije navode da će i dalje aktivno pratiti dešavanja oko Možure i da će uz pomoć međunarodnih partnera u Evropskom parlamentu učiniti sve da se istina o korupciji u ovom projetku istraži do kraja.