EPA-EFE/NEIL HALL

Čelnici Vimbldona neće uslišiti apele tenisera da mečevi počinju ranije nego što je bio slučaj ove godine.

Razlog, po pisanju Dejli Mejla, leži u tome što Ol Ingland klab koji se pita o terminima, neće da remeti neke od najunosnijih ugovora koje ima sa svojim partnerima.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu se misli i na ugovor sa BBC-jem, britanskim javnim servisom, a svako pomeranje bi tražilo nove pregovore kada bi se raspored menjao, pa će Vimbldon teško i sledeće godine menjati ono što je ustanovio pre dve godine. Po novom pravilu i rasporedu, oni koji plaćaju prava prenosa dobijaju više vremena da prenose mečeve u udarnim terminima.

A kad se u čitavu jednačinu umeša novac i interes koji iz njega proističe, teško je bilo šta uraditi. Igračima ne ostaje mnogo nego da se prilagode ili da masovno bojkotuju turnir.

Konkretno, Ol Ingland klab ima ugovor sa BBC-jem do 2027. godine vredan 60 miliona funti godišnje, odnosno 400 miliona funti sa ESPN-om za prenose u Severnoj Americi.

Prevedeno u evre, to je do 2027. čak 280 miliona evra od britanskog javnost servisa, onda na to još 467 miliona od ESPN-a, a gde su ostali…

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

BBC i ESPN bi svakako tražili delimično smanjenje tih iznosa kada bi program počinjao ranije. Dejli Mejl navodi da bi BBC čak prihvatio pola sata raniji početak programa, ali sve dalje od toga bi tražilo nove pregovore.

Novak Đoković je svoj meč protiv Huberta Hurkača igrao dva dana, Hamad Međedović je takođe svoj meč morao da razvuče, a Laslo Đere je usred meča morao da se premešta zbog mraka na teren gde je bilo reflektora.

I ako se deo opravdanja za to može svaliti na kišu i loše vremenske uslove u Londonu u prvoj nedelji turnira kada je reč o meču Kecmanovića, onda je loša organizacija po tenisere vremena krivac za Novakov meč sa Hurkačem.

Mečevi počinju u 13.30 po lokalnom, a 14.30 po srpskom vremenu, a Đoković i Endi Mari su zagovarali da počinju ranije. Upravo je Mari svoj meč sa Stefanosom Cicipasom takođe morao da prenese u sledeći dan.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Raspored možda nije mogao da se promeni za ovogodišnji Vimbldon, a Dejli Mejl navodi da neće ni za sledeći jer su organizatori unapred spremili scenario da ne poslušaju igrače.

Vimbldon kao najslavniji teniski turnir jako drži do tradicije i nema sumnje da je zbog toga održao deo svog renomea, ali isto tako vuče za sobom još jednu enigmu – zašto se i dalje Britanci vode politikom da ne ometaju komšije, pa posle 23.00 nema tenisa. Postoji limit što se ne viđa ni na jednom drugom grend slemu.

US open je jednom prilikom čak u šali pecnuo organizatore londonskog grend slema navodeći da kod njih nema ovog drugog ograničenja.

„Čuo sam priče o tome da se možda pomeri početak mečeva, tačnije prvih mečeva na najvećim terenima uključujući i Centralni teren. Ne vidim razlog zašto ne bi počinjali ranije pogotovo sada kada imamo i intervjue na terenu koje nismo morali da dajemo do pre nekoliko godina. Mislim da bi se većina igrača složila da svi želimo da mečevi na Centralnom terenu počinju ranije“, rekao je Đoković još ranije.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzal

Ove godine je imao sličnu primedbu na račun Engleza i Ol Ingland klaba, ali izgleda da ni ubuduće od promena neće biti ništa.

„Slažem se sa tim. Mislim da je taj ‘policijski čas’ teško pomeriti, to razumem, ali mislim da mečevi mogu da počinju barem u 12.00 (nasuprot sada 13.30). Mislim da bi to napravilo bitnu razliku“, kaže Novak koji je meč protiv Stena Vavrinke uspeo da završi pre 23 sata, ali onaj protiv Hurkača nije.

Mečevi na Rolan Garosu počinju od 12 časova, što je za Britance makar za sada potpuno neprihvatljivo, a ispaštaće jedino teniseri.

BONUS VIDEO: Novak Đoković – Kasper Rud, najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare