Foto: Nova.rs

Vimbldon je pitanje prestiža i pitanje tradicije.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Pitanje prestiža, jer nema većeg teniskog turnira na svetu, a spada i u jedan od najvećih sportskih događaja. Autentičan po tome što se igra na travi koja izgleda kao u knjigama i serijama o plemićkim porodicama.

A Vimbldon to u suštini i jeste, jer je proistekao iz tradicije koju su uspostavili najbogatiji Britanci, a sam kompleks smešten je u najluksuznijem delu grada.

PEOČITAJTE JOŠ

Iako odavno nije zatvorenog tipa samo za buržoaziju Londona, Vimbldon i dalje nosi duh iz vremena kada je bio dostupan isključivo kraljevima i lordovima. Elegantna odela, šeširi, šampanjac, kraljevska loža na centralnom terenu i besprekorno uređena trava možda su najbolji podsetnik korena ovog turnira.

Iako se turnir kroz vreme menjao i modernizovao, neke stvari ostale su neizostavni deo tradicije. Tako uprkos tehnologiji Englezi i dalje u centralnom delu kompleksa ručno i uz pomoć merdevina ažuriraju parove i rezultate, a tu su i druge stvari koje se nisu promenile.

Foto: Nova.rs

Jedna od njih je i čuveno i najprepoznatljivije piće Vimbldona, legendarni Pims. Vimbldon bez Pimsa gotovo je nezamisliv, a ako kojim slučajem niste čuli za ovo piće, onda ću pokušati da vam prenesem utiske.

Pims je piće čiji nastanak datira još od 1823. godine i nosi ime po osnivaču Džejmsu Pimu.

Foto: Nova.rs

Reč je o vrsti alkoholnog koktela na bazi džina koji se služi sa mnogo leda, ohlađenom limunadom, par listića nane, nekoliko kriški narandže i krastavcem.

Danas ga služe u mnogo varijanti, ali je najpopularniji je ovaj osnovni recept koji se služi u čuvenim plastičnim čašama sa crveno-belim slamčicama i gotovo da nema ko je došao na turnir, a nije ga probao.

Foto: Nova.rs

Ali, da budem iskren, ako mene pitate, ovo je jedno od najodvratnijih pića koje sam u životu probao. Iako mogu da razumem zašto je ova slatka alkoholna kombinacija popularna, jednostavno, iako sam mu dao šansu i pokušao da ga pijem neko vreme, svaki sledeći srk bio mi je još gori.

Foto: Nova.rs

Čaša ovog popularnog pića košta nepunih 11,95 funti što je prema kursu u trenutku pisanja teksta 1650 dinara, Primera radi pre oko deset godina je cena bila oko sedam funti. Ono što treba posebno voditi računa, jeste da iako deluje lagano alkohol lako udara u glavu i treba biti oprezan kad se pije. Ukoliko dolazite u društvu, tu je i bokal koji košta tri puta više, 34,6 funti.

Foto: Nova.rs

Ipak, da je u pitanju samo lični utiska pokazuju redovi na čuvenom Henmanovom brdu gde se tradicionalno mase navijača okupljaju i gledaju tenis na velikom ekranu i tu je najveži štand za prodaju Pimsa u kojem ljudi čekaju u redu i po pola sata.

Ipak, ako želite da pijete nešto drugo, tu je dobar asortiman i vina i piva. Čaša belog ili crvenog vina košta 9,8 funti, dok je pivo nešto jeftinije. Popularni brend belgijskih piva košta 8,5 funti za pola pinte (malo preko pola litra, tačnij 0,56) dok je za pola nite cena 4,5 funti.

Foto: Nova.rs

Ako želite da pijete popularni šampanjac, pola boce kako se prodaje iznosi 49 funti, dok je čaša 25,5 funti na primer.

Ako želite da izbegnete alkohol, koka-kola iznosi 2.6 funti, dok čuveni sok od brusnice iznosi četiri funte.

Kada je hrana u pitanju, tu je solidan izbor fast fud hrane. Sendvič košta 12,4 funte, pileći burger 13,3, dok porcija pomfrita iznosi pet funti.

Za 12,4 funte moćete dobitri i šavarmu, ili popularnu korejsku pohovanu piletinu. Tu su i peciva pa rol kobasica košta 4,9 funti dok šinjene školjke koštaju 6,5 funti.

Foto: Nova.rs

Ako želite da popijete kafu, espreso košta tri funte, kapućino 3,95, dok je čuveni engleski čaj 2,8 funti, a topla čokolada 4,95 funti.

U svakom slučaju, ima za svakoga ponešto samo treba zavući ruku duboko u džep.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare