Rodžer Federer i Rafael Nadal Foto: Mark Greenwood/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Španski teniser Rafael Nadal propustio je celu godinu zbog povrede kuka i oporavka.

Rafa je ispao u ranoj fazi Australijan opena od Mekenzija Mekdonalda i od tada traje njegova agonija u kojoj je otkazivao jedan turnir za drugim, pre nego što je na kraju precrtao čitavu 2023.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlučio je da se vrati tek u Brizbejnu 31. decembra ove godine i do sedmog januara 2024. bi trebalo da se zagreva za Australijan open, koji je osvojio početkom 2022.

Čuveni francuski teniser Fabris Santoro kaže da uspeh nije zagarantovan posle tako dugog oporavka, naročito u situaciji kad jedan teniser ima 37 godina kao Rafa.

U međuvremenu su se na sceni pojavili mlađi i odlični igrači poput Holgera Runea, Janik Siner je značajno napredovao, Karlos Alkaraz već neko vreme pokazuje da zaslužuje svaki respekt, dok od onih starijih Novak Đoković i dalje zauzima prvo mesto na ATP listi.

„Znam koji je napor potreban, da se mesecima nada povratku sa nesigurnošću u isti. To je kolosalno, biti spreman na to nakon svega što je osvojio“, rekao je Santoro za L’Ekip, a preneo Tennis365.

Jedan od Nadalovih ciljeva za 2024. je da bude spreman za napad na 15. titulu Rolan Garosa, što svakako ni Đoković neće lako želeti da prepusti, jer je upravo u Bulonjskoj šumi postavio rekord po broju grend slemova i onda ga na US openu uvećao na 24. Rafa ima 22 titule sa najvećih turnira.

„Preuzima rizik. Voleo bih da ide do kraja na Rolan Garosu, to je veliki izazov. Prema mom mišljenju, to i nije toliko važno. Ako osvoji Rolan Garos, to bi bilo nadljudski. Ako ne pobedi na mnogo mečeva, to je onda samo anegdota. On je pobedio već kada se vrati. Ne mogu da dočekam da ga vidim u Australiji“, kaže Santoro.

Međutim, napominje i da povratak u ovako kasnoj fazi karijere i posle duge pauze nije baš prirodna stvar.

„To nije prirodno u tim godinama. Njegova objava od onog petka je emotivna, dirljiva, naježio sam se dok sam slušao video. Totalno Rafa sa velikom iskrenošću i strašću koja pomera sve“, objasnio je Santoro.

Inače, Francuz je tokom karijere u singlu i dublu osvojio 30 titula, od čega 24 u dublu gde je uzeo i dva grend slema u Australiji, a bio je finalista Rolan Garosa i Vimbldona i polufinalista US opena.

BONUS VIDEO: Gem koji je presudio Novaku Đokoviću i Srbiji u Dejvis kupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar