Foto:Guangzhou Nansha International Challenger; MirrorImages / Alamy / Alamy / Profimedia; shutterstock

Već sada je proglašen za teniskog Ajnštajna, a baš tako je i proslavio svoju prvu ATP pobedu u karijeri - isplaženim jezikom u maniru čuvenog fizičara koji je "video" svet kao niko drugi.

Terens Atman je teniska priča kakva se viđa jednom u ko zna koliko godina, a iako njegova pojava nije revolucionarna za svet tenisa jeste njegova neobična životna priča. Stigao je na masters u Šangaj i tamo uspeo da stigne do prve pobede tako što je srušio Džordana Tompsona, čoveka koji je doskora imao najpoznatije brkove tenisa, sa 6:3, 3:6, 6:1.

Tako je trenutno 148. igrač planete mogao da krene ka klupi i da isplazi jezik. Mnoge je to odmah podsetilo na Ajnštajna, a onda je druga asocijacija bila IQ genija. Zapravo je po koeficijentu inteligencije Atman prava retkost, pa je jednom prilikom istakao da mu je koeficijent inteligencije izmeren na 158.

PROČITAJTE JOŠ

Atman je levoruki francuski teniser koji ima 21 godinu i mogao bi da bude jedan od igrača koji nešto kasnije sazrevaju, a mogao bi da bude i na Nextgen turniru na kom igraju najbolji mladi teniseri. Kina mu i te kako prija, pa je tako u poslednjih mesec dana osvojio dve čelendžer titule, najpre u Žangjiagangu, a onda i u Gvangžuu. Oba puta je morao da spasava meč lopte, čak šest na prvom turniru, a u finalu Gvangžua je protiv Marka Polmansa spasao i tri lopte za osvajanje turnira.

Debitovao je u ATP svetu na turniru u Žuhaju kada je osvojio set protiv Jošihita Nišioke sa impresivnih 6:0, ali je onda naprasno stao. Zamislite debi na takav način. To se ne pamti ni u slučaju najboljih igrača svih vremena, to je bio jedan od signala da bi na ovog momka trebalo obratiti pažnju. Levoruki mađioničar sa IQ 158…

Počeo je karijeru baš onako kako nisu ni Novak Đoković, ni Rodžer Federer, ni Rafael Nadal. Od svih je najbliži bio Novak koji je u Umagu 2007. godine osvojio set protiv Pabla Anduhara sa 6:1, a drugi dobio sa 6:3. Tako je uspeo da upiše pobedu na debiju, baš kao i Rafael Nadal, koji je sa nepunih 16 godina (prvi u istoriji koji je upisao ATP pobedu pre 16. godine) na Majorki savladao Ramona Delgada sa 6:4, 6:4. Rodžer Federer je na debiju u Gštadu 1998. godine poražen od Lukasa Arnolda Kera sa 6:4, 6:4 za 80 minuta. Dobio je tu vajld kartu iznenada, a prvo je trebalo da igra protiv Tomija Hasa, koji se povukao zbog bolesti.

Terence Atmane Foto:Guangzhou Nansha International Challenger

Nazivaju ga „mađioničarem“, ali bi mogao da stekne ime teniskog genija u slučaju da može da izbori mesto među najboljim igračima sveta. Zanimljivo da nikada ne bi postao teniser da nije bilo video-igrica i predstavlja pravog reprezenta nove generacije tenisera.

„Igrao sam ‘Virtua tenis’ na Wii svakog dana. Jednog dana je došla moja mama i rekla: ‘U redu, dosta video-igrica, kupiću ti teniski reket i onda možeš da odeš u klub i da probaš da igraš’. Od tada nisam prestao da igram“, pojasnio je Atman jednom prilikom.

U trenutku kada je granica između top 20 i top 120 tanja nego ikada pre (što se videlo i po porazu Holgera Runea od Brendona Nakašime), njegov skok bi mogao da bude silovit i veoma, veoma brz. Ipak, on je neobična ličnost, zapravo je postao poznat među decom i pre nego što je postao teniser.

Razlog? Zato što je pasionirani kolekcionar „Pokemon“ kartica.

Terence Atmane Foto:Guangzhou Nansha International Challenger

„Imam jednu od najvećih kolekcija u Francuskoj. Planiram da postavim video na Instagram da pokažem kolekciju koju imam do kraja godine sa nekim prevodima. Želim da u 10, 15 minuta pokažem ljudima o čemu se radi, pa da mogu da nauče malo više o meni i čitavoj toj priči i kako je krenulo“, pojasnio je jednom prilikom.

Posebno je ponosan na kartu „Kyogre ex“.

„To je najviša ocena koju možete imati među ’Pokemon’ karticama. Kupio sam je od mog prijatelja. Jednom kad je dobio karticu rekao sam mu: ‘Okej, želim da je otkupim od tebe jer mi je to jedna od omiljenih svih vremena’. Bio sam u fazonu da ću da platim cenu kolika god da je. Kada sam bio klinac gledao sam Pokemone na televiziji. Došlo je to prirodno, ljudi su počeli da pričaju o karticama i postale su prilično poznate u svetu. Sećam se da sam se igrao sa prijateljima iz škole i da sam nekako počeo da ih skupljam. I taj dečkić i dalje ima svoju kolekciju.“

Poznat je po agresivnom stilu igre, što i ne čudi kada se zna da mu je idol Fernando Gonzalez, nekada peti igrač sveta. Ne postoji ništa obično u vezi sa ovim momkom.

„Svaki put dajem sve od sebe, pokušavam da iskoristim svaku priliku koju imam, svaku kratku loptu pokušavam da uništim. Pokušavam da serviram brzo i snažno koliko mogu. Imam prilično jak forhend. To je ekstremno riskantno i veoma intenzivno, kako fizički, tako i mentalno“, rekao je Atman.

Ipak, njegova inteligencija mu pomaže da donese odluke za delić sekunde brže od ostalih igrača, a samo je pitanje kako će uspeti da je pretoči u prednost.

BONUS VIDEO Pogledajte potez Novaka Đokovića ali na golf terenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare