Janik Siner
Janik Siner; Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Janik Siner, italijanski teniser, otkrio je detalje suspenzije, kao i zbog čega mu je bilo dozvoljeno da nastavi da igra tenis iako je dva puta u kratkom roku bio pozitivan na doping.

Sineru je, tokom nastupa na Indijan Velsu, u martu pronađen steroid kobestol na dva zasebna testa u razmaku od osam dana.

Italijan je oba puta bio suspendovan, ali mu je zabrana igranja ukidana gotovo momentalno, a sada je poznato i šta se tačno dešavalo.

„Kada smo dobili informaciju dasam bio pozitivan, prva stvar koju smo uradili jeste da smo pokušali da pronađemo koja supstanca je dovela do toga. Umberto Ferara (kondicioni trener) je veoma dobro upućen u ovaj proces, zna mnogo o ishrani i farmaciji. Pitali smo ga. Odmah je znao da je zbog spreja. Zbog toga što smo znali da je od spreja i kako je moglo da uđe u moje telo, odgovorili smo momentalno, objasnili kako se sve dogodilo i to je razlog iz kog mi je dopušteno da nastavim da igram.“

PROČITAJTE JOŠ...

Potom je Siner nastavio:

„Iako sam nastavio da igram, naravno, razmišljao sam šta može da se dogodi u bubućnosti, ali mi je dopušteno da nastavim jer sam znao koja je supstanca i kako je ušla u moje telo. Naglašavanje procesa i uspešno ubeđivanje u njega bilo je veoma važno, i razumeli su to momentalno. Poverovali su nam, i zbog toga mi je dozvoljeno da igram.“

Na to se nadovezao:

„Sigurno, bio sam zabrinut jer mi se ovo dešava prvi, i nadam se poslednji put, da sam u ovoj situaciji. Još jedna stvar koju moramo da pogledamo je količina u mom telu, koja se je bila optrilike 0.000000001 procenat, mnogo nula je bilo pre te jedinice. Bio sam zabrinut jer sam uvek ovim stvarima prilazio sa pažnjom i jer sam fer igrač, i van terena i na njemu. Da, tako se sve odvijalo“, rekao je Siner.

Na pitanje da li je bilo dvostrukih standarda, s obzirom na to da su brojni sportisti bivali suspendovani zbog toga što su bili pozitivni na ovu supstancu, čak i u situacijama kada je ona bila slučajno uneta u organizam, rekao je:

„Ne. Svaki igrač koji je pozitivan mora da prođe kroz isti proces. Nema prečica, nema povlašćenog tretmana, svako prolazi kroz isti proces. Već sam objasnio zbog čega mi je dopušteno da igram, i to je sve što imam da kažem. Naravno, razumem da su drugi teniseri frustrirani, ali možda razlog suspenzije leži u tome što nisu znali zbog odakle je to došlo, koja susptanca je u pitanju, najvažnija stvar je da znate to i kako je dospela u organizam. Znali smo momentalno, bili smo svesni šta se dogodilo. Odmah smo odgovorili, suspendovali su me na dva ili tri dana, nisam smeo da treniram, ali prihvatili su opravdanje veoma brzo i zbo toga sam nastavio da igram“, istakao je Siner.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare