Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Trebalo je sve da krene 24. maja i da traje do 7. juna. Po izvesno prijatnom vremenu, pred leto. Ne bi bilo ni previše vruće, a ni hladno. Očekivalo se da to bude prijatno pariško proleće...

Organizatori Rolan Garosa su 17. marta doneli odluku da odlože turnir za 20. septembar.

PROČITAJTE JOŠ

Jednoglasno, jednostrano i bez konsultacija zbog čega je otkazan Lejver kup, a žrtve su bili i turniri u Sankt Petersburgu, Mecu, Čengduu, Žuhaju i Sofiji.

Prvi u reakciji bio je Vasek Pospišil, kanadski teniser i jedan od funkcionera Saveta igrača.

„Ovo je ludilo… Objava Rolan Garosa da će promeniti datum održavanja turnira za nedelju dana posle US Opena. Nikakve komunikacije nije bilo sa igračima ili ATP. Niko nas ništa ne pita u ovom sportu“, naveo je Pospišil.

Predsednik Teniskog saveza Francuske Bernar Gvidičeli je objavio da je dobio saglasnost od Rafaela Nadala za promenu termina. I to je za njega bilo dovoljno.

Niko drugi mu nije bio važan. Ni ATP, ni WTA, ni ITF, ni Vimbldon, ni USTA. Niko nije znao za namere francuskih organizatora. Čak ni francuski teniseri, ni sadašnji ni bivši.

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

“Način na koji su organizatori Rolan Garosa doneli odluku o odlaganju je neprihvatljiv. Uvek treba konsultovati ATP i igrače i objasniti razlog vađeg izbora. U vreme kada svi apeluju na solidarnost i jedinstvo kako bi se kriza prevazišla, ljudi sa turnira rade sve na svoju ruku bez razmišljanja o drugima. Ovo enormno šteiti imidžu Francuske, nemoguće je biti toliko sebičan u ovom trenutku”, oštar je bio bivši selektor Dejvis kup tima Francuske Arno Klemon.

Razgovori su ipak održani, ali posle svršenog čina. ATP ništa nije mogla da uradi. Osim da prihvati i da upozori.

„Teniski savez Francuske je osetio potrebu da uglavi turnir u septembar, bez obzira na posledice. Zbog toga smo razgovarali sa njima, zaključili smo da smo svi u istom timu i da za takve stvari nema mesta“, istakao je prvi čovek ATP Andrea Gaudenci.

Da su čelnici Rolan Garosa bili svesni da su napravili presedan konstatovao je i Džim Kurijer.

„Do mene stižu informacije da su čelnici Rolan Garosa veoma brzo shvatili da su napravili grešku što su praktično svima stali na žulj, a bez da su ikog upozorili šta će uraditi. Mislim da od tog momenta imamo dosta bolju komunikaciju među onima koji odlučuju u tenisu“, rekao je Kurijer.

Razloge zbog čega je sve urađeno tako kako je urađeno otkrio je legendarni francuski teniser Janik Noa.

„U Parizu pokušavaju sve kako bi se turnir odigrao i kako bi izbegli otkazivanje jer bi tada doživeli ekonomsku katastrofu“, naveo je Noa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

I tako je. Organizatori Rolan Garosa nisu pratili primer Vimbldona i osigurali svoj turnir. Samo su želeli da ga „uglave“ u neki termin i da omoguće da se on održi. Po svaku cenu.

Tri meseca posle objavljivanja informacije da će turnir biti održan u septembru stigla je i zvanična potvrda, ali sada u konsultaciji Teniskog saveza Francuske, ATP, WTA i ITF.

„Odluka koju smo doneli 17. marta o pomeranju datuma turnira za jesen, ostaje dakle na snazi, tako da će sezona turnira na šljaci u 2020. biti važan deo sezone, kao i svake godine. Rolan Garos ima tu istorijsku odgovornost da promoviše svetskog šampiona u igri na šljaci. Jesenji turnir biće nova stranica legendarnog Rolan Garosa na kojoj još radimo“, rekao je predsednik Teniske federacija Francuske, Bernar Gvidičeli.

Opadanje nivoa opasnosti od koronavirusa je navelo organizatore i da krenu sa prodajom ulaznica, ali se od toga odustalo i pažnja je bila usmerena na pregovore sa najboljim igračima i igračicama o takmičenju.

To je odbila Naomi Osaka, Rodžer Federer je već odavno doneo odluku da propusti celu sezonu, ali su organizatori sasvim izvesno bili srećni zbog činjenice da je Nadal potvrdio da će biti tu.

I sve je podsećalo na idilu… Do 20. septembra kada su se kola slomila na Damiru Džumhuru i Peđi Krstinu.

Oni su suspendovani pošto su kod njihovog trenera Petra Popovića pronađeni „tragovi koronavirusa“.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Moj trener i ja smo od početka svih ovih turnira zajedno putovali i bili zajedno, odradili smo u proteklih mesec između 15 i 20 testova i svi su bili negativni. U Rimu smo imali dva testiranja, u Parizu smo takođe na prvom testiranju bili negativni, a onda smo u subotu radili drugi test i, iako sam ja bio negativan, trener je dobio poziv u nedelju. Obrazložili su mu da je njegov test na granici da bude pozitivan. Rečeno je da će se obaviti dodatne pretrage, on im je odmah dao na uvid da ima antitela, odnosno da je prebolovao koronavirus te da ne vidi način na koji može biti pozitivan“, naveo je Džumhur.

Podrška bosanskohercegovačkom teniseru je stigla od Novaka Đokovića, koga je citirao.

„Sećam se da je on postavio pitanje šta bi se desilo da se ovakav slučaj desio kod Nadala ili Federera, odnosno šta bi se desilo da je kod njegovog trenera pozitivan test. Pitam se da li bi on dobio priliku za drugi ili možda čak i treći test ili bi ga izbacili. Znamo da pravila nisu ista za sve i sumnjamo da bi tek tako nekoga od tih velikih imena izbacili sa turnira. Juče sam dobio poruku od Đokovića koji mi je ponudio svoju pomoć i drago mi je što imam veliku podršku i njega i drugih igrača koji ne bi voleli da su u takvoj situaciji“, naveo je Džumhur.

Putem francuskih medija se oglasio i Popović, koji je na kraju bio negativan na testu.

„Doktor Bernar Motalvan (zadužen u Teniskom savezu Francuske za zdravstveni protokol) rekao mi je da sam ‘na granici’ i da će oni nekoliko sati uzeti da razmisle i donesu odluku. Stvarno je to i potrajalo nekoliko sati, ali bez da su mi dozvolili da se ponovo testiram. Mislim da je ovo veoma ozbiljna situacija, jer postoji mogućnost i da se dogodi ljudska greška. Nisu nam dali priliku da na drugom testu vidimo da li sam negativan. Hteo sam da mi bar dozvole da taj drugi test bude u vidu brisa iz nosa, jer se stvarno mnogo puta dešavaju pogrešni rezultati. Iskreno, 99,9% sam uveren da je ovaj ‘pozitivan’ rezultat zapravo greška, ali više od svega žalim zbog Damira, koji je zaista spreman. Nije dobio priliku da pokaže koliko može. Tek tako su ga diskvalifikovali. To je veliki skandal“, naveo je Popović koji je potom objavio i negativan rezultat na koronavirus.

Posle nekoliko meseci ćutanja, javnosti se obratio prvi čovek ATP, Gaudenci, u pokušaju da objasni o čemu se radilo u slučaju Džumhura, ali i Kataržine Kave.

„Razumemo da igrači nisu zadovoljni zbog kompleksnosti različitih protokola za suzbijanje virusa. Iskustva iz različitih protokola su uznemirujuća i mi razumemo zabrinutost, ali je predominantna tačka da je virus jači od svakog sporta. Svi turniri se dešavaju u novim okolnostima. Mišljenja stručnjaka u različitim državama su različita. Na primer, Teniski savez Francuske koristi drugačije protokole u odnosu na druge turnire i ne uzima u obzir prethodne testove. Imali smo mnogo razgovora sa njima, ali oni samo rade u skladu sa zahtevima Ministarstva zdravlja“, istakao je Gaudenci.

Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico/Guliver

Međutim…

Diskvalifikaciju sa Rolan Garosa je dobio i Fernando Verdasko, španski teniser kome je po dolasku u Pariz stigao pozitivan test, iako je u avgustu preležao virus i potom na više testiranja dobio negativan rezultat.

„Želim da izrazim razočaranje, frustraciju i bes prema organizatorima Rolan Garosa koji su mi oduzeli pravo da se takmičim na važnom turniru iako mi nisu pružili priliku da ponovim test i rezultat koji sam dobio i za koji sam uveren da je pogrešan“, dodao je Verdasko.

Promena nije bilo. Sve dok se nije oglasio Đoković.

„U Njujorku nisam testiran posle prvog testa, kada sam bio negativan, i to je bilo to, zbog anti-tela. Ali, u Evropi je drugačije. U Rimu sam morao da budem testiran na svakih nekoliko dana, kao u Parizu. Svaka zemlja drugačije pristupa testiranju. Ne razmišljam o tome da li i dalje imam virus u sebi, testiran sam mnogo puta. I dalje se ne zna da li virus može da se vrati pošto ga dobijete. Mnogo je nesporazuma, neke zemlje tvrde jedno, druge drugo… Moramo da pratimo pravila, ona su striktna u Francuskoj, ali mislim da mora da bude tako. Zahvalan sam kao teniser što mogu da igram tenis i da se takmičim za još jedan Grend slem. Sa Džumhurom je ispala krajnje nekorketna situacija. Čuo sam i da je Verdasko odstranjen iz žreba. Bio je u Hamburgu negativan, a sad pozitivan… Nije mi jasno zašto se ne dozvoli igračima da posle 24 časa od pozitivnog testa imaju još jedno testiranje. Mogu da sačekaju u sobi i vide da li je lažno pozitivan ili pravi. U Sinsinatiju su dvojica igrača izbačena sa turnira. Bili su prvo pozitivni, a dva dana kasnije negativni, pa posle dva dana opet negativni. Postoji mnogo lažno pozitivnih testova, kažu čak i do 50 odsto“, istakao je Đoković.

I promena se dogodila. Organizatori su odlučili da koriguju pravila, a vest o tome je objavio ATP.

Iz protokola koji je bio na snazi isključeni su igrači koji su već imali koronavirus, te im je omogućeno da uz dokaz da imaju ili su imali antitela u organizmu mogu da ostanu na turniru i da izbegnu diskvalifikaciju.

Dakle, Novak je morao da reaguje. Još samo kad bi naterao i sunce da sine…

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Mnogi učesnici Rolan Garosa se žale na loše vremenske uslove, vreme je pravo jesenje, tmurno, vlažno, kišovito, ali i hladno, toliko da su igrači primorani da nastupe u opremi sa dugim rukavima ili u trenerkama.

„Mnogo su loši uslovi, lopte su teške, kiša je padala sve vreme. Vlažnost ogromna, spore lopte, ne ide mi to u korist, ali kažem, svima je isto“, rekla je srpska teniserka Nina Stojanović.

Potpuni skandal je nastaio u duelu Viktorije Azarenke i Danke Kovinić, kada je Beloruskinja reagovala zbog temperature od svega osam stepeni i kiše koja je padala.

„Ovo postaje pomalo smešno. Ne želim da sedim ovde zato što se smrzavam. Neću da čekam više ni minut, ovde je ledeno, osam stepeni. Ja živim na Floridi. Navikla sam na toplo vreme“, bila je besna Azarenka, koja je obukla jaknu i pokrila noge peškirima dok je sedela na stolici s kišobranom u rukama.

Sudija je pokušao da je umiri, ali Azarenka nije odustajala pa se obratila Danki Kovinić:

“Da li želiš da ostaneš na terenu?”

Danka je smireno odgovorila da ne želi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

“Eto, ne želi, jer je smešno i previše hladno. U čemu je poenta. Sedimo ovde kao patke”, rekla je Azarenka i uprkos upozorenju da to ne čini ipak je napustila teren, a za njom je pošla i Kovinićeva.

Stav Azarenke je bio takav da joj je bilo dozvoljeno da napusti teren, ali i da se vrati posle pola sata i da nastavi meč.

O svemu je govorio i Nadal, čovek koji je, čini se, imao glavnu ulogu u odlučivanju o tome da se Rolan Garos ipak odigra.

„Ovo je veoma čudna situacija za sve. Potpuno je drugačije nego u Rimu. Uslovi za igranje tenisa tamo su bili dobri. Ovde su veoma, veoma teški. To pravi probleme svima. Pomalo su ekstremni za igranje turnira napolju“, rekao je Nadal.

Osećaj da igra napolju nisu imali Janik Siner i David Gofan, za koje je na centralnom stadionu „Filip Šatrije“ bio obezbeđen i krov, što je mogućnost koja postoji samo na tom terenu.

„Srećan sam jer sam ušao u istoriju kao prvi teniser koji je igrao pod krovom Rolan Garosa“, rekao je Siner.

Bar da je neko srećan… Čini se da nas čekaju više nego dramatične teniske nedelje u kojima možemo očekivati sve. Bukvalno sve. Kao da nešto već nismo videli u ovoj godini…

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar