Foto: EPA/SERGIO BARRENECHEA

Pepe Imaz je teniski trener i bivši profesionalac iz Španije, ali ga mnogi znaju kao čoveka koji imaju filozofiju ljubavi. Tu filozoviju je prigrlio i Novak Đoković kada je video kako je uspeo da pomogne njegovom bratu Marku.

Pepe se prvi put pojavio u Novakovoj blizini zahvaljujući bratu Marku Đokoviću. Marko je bio povređen, godinu dana je bio van takmičenja, pa mu je Karlos Gomez Erera, kolega teniser u to vreme, a danas tim menadžer Novaka, predložio da upozna Imaza u Marbelji.

PROČITAJTE JOŠ

„Kad sam ga upoznao, kao što je u Srbiji običaj, pružio sam ruku, ali Pepe me pitao može li da me zagrli. Istina je da sam u početku bio malo zbunjen ali rekao sam da može, i potom, počeo sam neutešno da plačem. U tom tačnom trenutku shvatio sam koliko sam bio loše“, ispričao je Marko za „El Mundo“.

Trebalo je da se vodi mantrom da „voli sebe“, pa Marko kaže da mu je jedino Imaz pomogao i time sebe, očekivano ili ne, približio i Novaku Đokoviću. Za „Mundo Deportivo“ je Španac jednom objasnio i kako iz svoje perspektive…

„Preko njegovog brata Marka. Pokušavao je da postane profesionalac, imitirao je svog brata i dve godine je bio depresivan. Počeo je da sarađuje sa mnom i nakon pet dana je primetio važnu promenu. Novaka je zanimalo odakle potiče ta promena. Želeo je i sam da nauči“, kaže Imaz.

Marko je ispričao i kako mu je promenio život.

„To je jedna filozofija života. Sa 20 godina sam bio u depresiji, a onda sam upoznao Imaza u Marbelji. Pomogao mi je mnogo, počeo sam da radim na sebi. “Ljubav i mir” znači voleti sebe kako bi mogao da voliš druge ljude. To je ono što i Novak sada oseća“, rekao je Marko.

Marko Đoković, Novak Đoković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Imaz je govorio o depresiji i kako mu je pomogao, a njegovim metodama je oduševljena i Jelena.

„Marko je bio je u haotičnom stanju. Radili smo mnogo na tome da se popravi. Kada je Novak to saznao, zahvalio mi se i počeli smo da sarađujemo. Bili smo u Dubaiju, Monte Karlu, Marbelji“, poručio je Imaz za „La Riohu“ jednom prilikom.

Novak je počeo da grli drveće, da se više okreće ljubavi i miru pre pet godina, a bilo je i zluradih komentara da više ne nosi krstić oko vrata.

Pisalo se da je i tadašnji trener Boris Beker rekao svom teniseru „Ili Pepe Imaz, ili ja“, dok je guru, suprotno tome pričao „Beker je fantastično ljudsko biće“.

Pepe Imaz, čovek koji je najomraženiji u srpskoj javnosti, govorio je za špansku „Marku“ i otkrio da se čuo sa srpskim teniserom nakon što je osvojio 22. grend slem titulu i 10. Australijan open.

„Poslao sam mu poruku i rekao mu da ga volim. Trofej je sjajna stvar, ali ono što nas je on naučio je mnogo sjajnije, a to je taj momenat emocija i ljubavi. U tom zagrljaju sa porodicom je pokazao da je ljudsko biće, a ne hladna mašina. Nije tu u momentu njegovog dolaska u boks bilo toliko euforije koliko osećanja svesnosti, empatije i ljubav“, poručio je Imaz.

Novak i Beker se pozdravljaju, Imaz je iza u belom, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

To ni u jednom trenutku nije poljuljalo Novaka koji je uvek govorio biranim rečima o Imazu. Čak se u jednom trenutku pričao da je Marjan Vajda odlučio da ga odstani iz tima.

„Razgovarao sam posle toga sa Marjanom jer je i meni iskreno bilo malo čudno da su te stvari koje su napisane bile u formi Maroševog citata, dakle da je Maroš to rekao. Čudno mi je zato što provodimo dosta vremena zajedno, deset godina smo skupa, kad god smo pričali o ishrani i Pepeu, tim „delikatnim“ temama koje svi vole da čitaju posebno u Srbiji, nikada nije isticao takvo mišljenje. Jednostavno mi nije odavao takav utisak, razgovarao sam s njim posle toga i nije baš tako rečeno, novinar je malo izokrenuo priču“, ispričao je Novak kasnije.

Setio se i teškog perioda koji je Novak prošao i poručio da samo mentalno jaka osoba to može da prevaziđe.

„Zamislite samo vi, kao ljudsko biće, da ne možete da igrate nešto što obožavate. Sa druge strane, na ljudskom nivou, kroz ono što je on prošao i osude koje je dobio, bilo je teško. Dobio je veliko suđenje. Svakako, najteža godina za Novaka, bez pogovora, emotivno i lično.“

Novak Đoković Foto: AP Photo/Daniel Cole

Otkrio je i kako je izgledala saradnja sa Đokovićem.

„Pretežno smo u kući, mirno i tiho pričamo, bitno je da on može da se izrazi. Da budem jasan, nisam neko ko zna više od njega i ko mora da ga uči, nisam mu davao ni savete. Ja sam samo ljudsko biće koje je u procesu rasta, a kada imam dovoljno, delim sa ostalima. To je i on želeo“, završio je Imaz.

BONUS VIDEO Novak Đoković deli autograme u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare