Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Javier Rojas / Zuma Press / Profimedia

Da li možete da se setite turnira kada poslednji put Novak Đoković nije stigao do finala grend slema?

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Verovatno vam je trebalo šest, sedam sekundi ukoliko ste veliki navijač srpskog asa, ali ukoliko vas tenis ne zanima u tolikoj meri. Poslednji put se to desilo na Rolan Garosu 2022. godine kada je u četvrtfinalu bolji od njega bio Rafael Nadal.

PROČITAJTE JOš

Od tada je na svakom grend slemu na kom je učestvovao (preskočio US Open zbog zabrane ulaska) stizao do finala i četiri od pet puta podizao trofej. Ukupno u karijeri je na 72 učešća stigao do 36 finala i to je ubedljivo najviše u istoriji tenisa.

„Solidno, polovično (smeh). Grend slemovi su oduvek bili najviši prioritet kada pravimo raspored i kada gledamo u kom delu sezone želim da igram najbolji tenis i na kojoj podlozi. Gledali smo da imam raznovrsnost u igri da bih mogao na svakom grend slemu dam svoj doprinos u maksimalnom smislu i da se borim za titulu. U tom kontekstu me ne iznenađuje jer znam koliko sam se posvetio tome da na grend slemovima beležim najbolje rezultate“, govori otvoreno srpski as.

Novak Đoković
Novak Đoković Foto: TANJUG/AP Photo/Frank Franklin II

Zatim je govorio kako to izgleda iz njegove perspektive.

„Da li sam planirao ili sanjao da ću da igram 36 grend slem finala? To ne… Sanjao sam kao klinac da osvojim Vimbldon i da bude broj 1 na svetu kada sam to ostvario onda sam sanjao neke nove snove i nove ciljeve i vizije i ono što želim. To je raslo sa vremenom, postepeno…“, počeo je Đoković o neverovatnom podatku.

Naglo je došlo do promene.

„Međutim zadnjih par godina sam se osvestio da sam u jedinstvenoj istorijskoj poziciji i da oborim rekorde koji su za mnoge bili neoborivi poput broja nedelja na prvom mestu, broj grend slemova itd. Ja guram, pravim svoju istoriju, svestan sam i da je Nadal tu, da se vraća sledeće sezone, ja ću se potruditi da iskoristim svaku šansu koju imam za osvajanje grend slema i igram dalje.“

Foto: Victor Joly / Alamy / Alamy / Profimedia

Penzija koja je do skoro bila zabranjena reč, sada se ponovo nalazi u arhivi.

„Koliko će to da traje – ne znam. Dok god sam ja na ovom nivou – zašto bih razmišljao o prestanku? Dobro se osećam fizički, imam podršku bliskih ljudi i organizovan život u toj meri i dalje. Imam mogućnost da idem na grend slemove, da se bavim ovim sportom na najvišem profesionalnom nivou… Brojke su tu, ja sam ih svestan i veoma sam ponosan na njih.

Ipak, finale US Opena iz 2021. godine ne zaboravlja.

„Međutim, naučio sam lekciju iz 2021. godine tu sam išao na kalendarski grend slem i dopustio da emocije prevladaju taj dan i nisam se osećao svojim na terenu. Pokušaću to da korigujem i da ovog puta bude drugačije, US Open finala statistički gledano mi nisu bila dobra i uverljiva kao ostala finala, ostalih grend slemova. Pokušaću da to malo ispravim u nedelju“, prepun je samopouzdanja Đoković.

BONUS VIDEO Novak ostvario novu pobedu na US Openu